You are here
Felnőttek játéka a VR Tech 

Felnőttek játéka a VR

Vannak már virtuálisvalóság-megjelenítők, de még messze nem tartunk ott, hogy minden háztartásban legyenek ilyen eszközök. Egy hazai tartalomgyártó stúdió, a Morpho PIX szakértőjével beszélgettünk a VR-ben levő lehetőségekről és kihívásokról.

Hosszú még az út a szingularitásig, amikor a valóság és a virtuális valóság megkülönböztethetetlen lesz, de a technológia elérte azt a szintet, hogy megfelelő minőségű tartalommal már hasznos munkaeszköz

– mondta Jekler Balázs, a Morpho PIX kreatív ügynökség vezetője, akinek a csapatában tucatnyian dolgoznak virtuális, kiterjesztett és kevert valóságban megjelenő tartalmakon, főleg ipari-vállalati partnerek megrendelésére. A Budapesti Műszaki Egyetemmel is együttműködnek, az Ipar 4.0 technológiai központban bemutatókat tartanak az ipari vállalatoknak a virtuális technológiákról.

Restart

Több évtized pihenés után öt éve indult újra a virtuális valóság (VR) körüli felhajtás, amikor az Oculus Rift első változata megjelent, és hirtelen az egész technológiai ipar ebben látta meg a jövőt. Egymás után szállt be a VR-be a HTC, a Samsung, a Microsoft és a Google, és még pár tucat kisebb cég, de még mindig ott tartunk, hogy a jó megjelenítő megfizethetetlenül drága, és még az sem igazán jó.

Ugyanez igaz a tartalomgyártói oldalon. Az átlag felhasználók főleg 360 fokos videókkal találkoznak, ami VR-ben élvezhető tartalom, és a Samsung Gear 360 kamerája vagy az Insta360 eszközei sokat tettek azért, hogy mindenkinek lehessenek gömbpanorámás felvételei. Ez egyfajta kapudrogként működik, és elvezeti a felhasználókat az igazi VR-tartalmak felé, amikor nem csak körülnézni tudnak egy 360 fokos felvétel közepén állva, hanem szabadon közlekedhetnek egy virtuális, megrajzolt világban.

A VR-T MOST A VIDEÓJÁTÉK VISZI ELŐRE, DE ENNÉL IS ERŐSEBB TÁMOGATÁST ADHAT AZ IPAR, AHOL FŐLEG AZ OKTATÁSBAN JUT NEKI SZEREP.

Az első lépések megtételét csupán az nehezíti meg, hogy a profi tartalmak legyártásához komoly szakmai tudás és esetenként akár több százezertől több millió forintig terjedő árú eszközök is kellenek.

Bőven sok

A VR-sisakok ára lassan csökken, és az idei egyik legnagyobb újdonság, az Oculus Go a 120 ezer forint körüli árat érte el, amivel még távol állhat attól, hogy tömegek ostromolják érte a boltokat. Hasonló a helyzet a Microsoft Windows 10-hez készített sisakokkal: bár a kevert valóságot megjelenítő Hololensnél – ami több millió forintba kerül – jóval olcsóbbak, az Acer, a Lenovo és a többi gyártó még csak a 150 ezer forintos árszintet érte el.

Vissza az iskolába

Igazából jó hír, hogy a kezdeti túlpörgés után megint csillapodott a hangulat a VR körül. Még azzal együtt is, hogy emiatt időnként felröppen a VR halálhíre, hiszen a fogyasztóként leginkább azt látjuk, hogy mi minden nem működik. A megjelenítőkben zavaróan láthatók a pixelek, szűk a látómező, kényelmetlenek a vezetékek. Legutóbb az évek óta várt Magic Leapről szivárgott ki, hogy talán mégsem lesz akkora áttörés, mint amekkorának ígérték. De nem kell aggódni, a VR valószínűleg nem jut a 3D tévék sorsára, és hosszú távon elérhető marad, csak türelmesnek kell lenni.

Index

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment