You are here
Felszámolják a csendes-óceáni szemétszigetet Nagyvilág 

Felszámolják a csendes-óceáni szemétszigetet

Egy éven belül megkezdődik a Hawaii és Kalifornia között elterülő nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása – jelentette be egy holland alapítvány.

Az Ocean Cleanup alapítvány szerint a tisztítórendszer tesztelése még az év végén megkezdődik az Egyesült Államok nyugati partjainál, majd
az eredetileg tervezettnél két évvel korábban, már 2018 első felében átszállítják a szemétgyűjtőt a nagy csendes-óceáni szemétszigethez.

A tisztítórendszer vízfelszínen lebegő része olyan, mint egy sorompó, míg a víz alá nyúló része egy szűrő, amely felfogja a műanyag-hulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlények számára.

Az áramlatok lassan az U alakú sorompóhoz sodorják a szemetet, amelyet aztán hajóval összegyűjtenek és kivisznek a szárazföldre újrahasznosítás céljából.

A sorompót eredetileg a tengerfenékhez akarták rögzíteni, ám rájöttek, hogy sokkal hatékonyabb, ha a szűrőberendezés a hulladékhoz hasonlóan szabadon lebeg a vízfelszínen, mert így automatikusan eljut a legszennyezettebb területekre.

Ezzel a módszerrel öt év alatt a szemétsziget 50 százalékát lehet felszámolni. A rendszer ötletgazdája a mindössze 22 éves Boyan Slat, aki azután szentelte életét az óceán kitakarításának, hogy egyszer Görögországban búvárkodva több műanyagzacskóval találkozott, mint hallal.

A fiatalember ötlete óriási sikert aratott a filantróp amerikai szupergazdagok körében, amit mi sem bizonyít jobban mint, hogy az alapítványa áprilisban bejelentette, 21,7 millió dollár adományt gyűjtött össze november óta, megteremtve a szükséges anyagi forrást az élestesztek megkezdéséhez.

Az Ocean Cleanup tisztítórendszere ugyan nem képes begyűjteni az óceánban lebegő apró műanyagrészecskéket, de Slat szerint a nagyobb hulladékok, például halászhálók és csomagolórekeszek begyűjtése révén megakadályozza azok lebomlását, és a táplálékláncba való bekerülését.

Forrás: Origo

További Hírek:

3 thoughts on “Felszámolják a csendes-óceáni szemétszigetet

 1. vivo lifestyle review

  This article provides clear idea in support of the new viewers
  of blogging, that truly how to do running a blog.

 2. Thanks for the marvelous posting! I really enjoyed reading it, you
  could be a great author.I will be sure to bookmark your blog and definitely will
  come back very soon. I want to encourage you to ultimately continue
  your great job, have a nice evening!

Leave a Comment