You are here
A fennálló problémák megoldásáról egyeztetett telefonon a török és az amerikai külügyminiszter    Nagyvilág USA 

A fennálló problémák megoldásáról egyeztetett telefonon a török és az amerikai külügyminiszter  

“A fennálló problémák megoldásáról” egyeztetett kedden Mevlüt Cavusoglu török és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, miután az utóbbi hetekben feszültség alakult ki a két ország között egy amerikai lelkész törökországi fogva tartása miatt – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A diplomáciai forrásokra hivatkozó beszámoló szerint a felek a kétoldalú kapcsolatokról, valamint “a fennálló problémák megoldásáról”  folytattak eszmecserét.
Andrew Brunson tiszteletest a 2016-os török puccskísérletet követően tartóztatták le Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. A lelkész a vád szerint támogatta az összeesküvésért felelőssé tett hálózatot, illetve a kurd szeparatista mozgalmat, ráadásul kémkedett is az Egyesült Államok javára.
A per régóta terheli az amerikai-török viszonyt, de viszály csak azután robbant ki Ankara és Washington között, hogy a több mint másfél éve előzetes letartóztatásban lévő lelkipásztort július 25-én házi őrizetbe helyezték.
Az Egyesült Államok kormánya múlt szerdán zárolta a török belügyminiszter és a török igazságügyi miniszter amerikai javait az ügyben játszott feltételezett szerepük miatt, valamint megtiltotta, hogy belépjenek az országba és amerikai állampolgárok üzleti kapcsolatba kerüljenek velük. Szombaton Recep Tayyip Erdogan török elnök válaszul a washingtoni szankciókra ugyanezt az intézkedést rendelte el az amerikai belügyminiszterre, valamint az igazságügyi miniszterre vonatkozóan.
A török sajtó azt jelentette, hogy kedden egy 9 fős küldöttség indult útnak Washingtonba, hogy szerdán amerikai illetékesekkel tárgyaljon az ügyben. A török delegációt, amelyet a külügyi, az igazságügyi, továbbá a kincstári és pénzügyi tárca 3-3-3 képviselője alkot, Sedat Önal külügyminiszter-helyettes vezeti.
A török sajtó diplomáciai forrásoktól úgy tudja, hogy a kétoldalú egyeztetések során “bizonyos témákban előzetes megállapodás” született, és a felek már személyes találkozó keretében kívánják folytatni az értekezést.
Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége kedden Twitter-fiókján azt írta, hogy Washington a feszültségek ellenére továbbra is Ankara “stabil” barátja és szövetségese lesz. Röviden hozzátették: országaik között élénk a gazdasági kapcsolat.
Miután Cavusoglu és Pompeo az utóbbi hetekben több alkalommal is telefonon egyeztetett Brunson ügyében, legutóbb pénteken személyesen is találkozott egymással Szingapúrban, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségéhez (ASEAN) tartozó országok külügyminiszteri találkozójának keretében. A két külügyminiszter kevesebb mint 48 órával az amerikai szankciók kivetése után a viszály megoldásáról állapodott meg.
Cavusoglu akkor azt mondta: átbeszélték, hogy a meglévő gondokat milyen lépéseken keresztül tudják megoldani, ugyanakkor nem várható, hogy mindezek a problémák egyetlen találkozó során rendeződnek. Pompeo ugyanakkor leszögezte: Washington szankciói éppen azt mutatják, hogy az Egyesült Államok döntése mennyire “komoly” Brunson tiszteletes ügyét illetően.

Forrás: MTI / Kép: magyarhirlap

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment