You are here
Fidesz-győzelem: megérkeztek az első külföldi elemzői vélemények Egyéb 

Fidesz-győzelem: megérkeztek az első külföldi elemzői vélemények

Alkotmányozó, azaz kétharmados, többséget szerzett a vasárnapi választásokon a Fidesz-KDNP – hangsúlyozta többször is az alkotmánymódosítás lehetőségének fontosságát hétfő reggeli gyorsértékelésében Phoenix Kalen, a Societe Generale londoni elemzője.

Ő rövid távon csak korlátozott magyar piaci reakciókra számít és visszautal arra, hogy amikor az előző ciklusban, 2015 februárjában, egy időközi választáson a kormánypártok elvesztették a kétharmadot. Emlékeztet, hogy akkor is alig voltak piaci reakciók, stabil maradt a forint és az állampapírpiaci hozamok közömbösen reagáltak.

Phoenix Kalen szerint azért lehetnek most is korlátozott piaci reakciók, mert bár a piaci szereplők nagy része csak egyszerű többségre számított, de a kétharmad birtokában sem valószínű, hogy érdemi alkotmánymódosítások lesznek, mivel azok nagy többségét már megléphették a kormánypártok az előző két ciklusban. Emellett a közjogi felhatalmazással az elmúlt két ciklusban szerinte a kormánypártok már megléphették az egybéb átalakítások nagy részét is (bírósági rendszer, médiaviszonyok, választási rendszer, civil társadalomra nyomásgyakorlás). Azt azonban hozzáteszi: a független intézmények leépítése várhatóan folytatódni fog az újabb kétharmad mellett, de annak irányait már az évtized elején jórészt meghatározta a kormánypárt.

Összességében úgy látja, hogy az újra megszerzett kétharmad sem fogja érdemben befolyásolni a gazdaságpolitikai és politikai döntéshozatal folyamatát.

A korlátozott piaci reakciók kapcsán az elemző enyhe forintgyengülést azért tud elképzelni, mert lehet olyan piaci várakozás, hogy a mostani kétharmad az MNB “korlátlanul” folytathatja az extra laza monetáris politikáját.

A SocGen elemzője szerint az újabb kétharmad mellett a Magyarország és az Európai Unió közötti kapcsolat még inkább feszültté válhat, hiszen a mostani választási eredmények erős felhatalmazást adnak a nacionalista, populista és xenofób ideológiáknak, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök terjeszt. Arra is számít, hogy a populista politikusok világszerte alkalmazhatják azokat az agresszív taktikákat, amelyeket Orbán sikeresen alkalmazott (pl. erős menekültellenes üzenetek, az EU és a nyugati országok démonizálása, médiapiaci viszonyok torzítása). Az EU és a Magyarország közötti feszültség fokozódása amellett történhet meg, hogy az EU eddig is erőtlennek tűnt annak korlátozásában, hogy Magyarország autokráciába süllyedjen – zárja gyorskommentárját az elemző.

portfolio.hu / Fotó: Kionjo

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment