You are here
Fitch: igen jó globális államadós-minőségi kilátásokkal kezdődik 2018       Egyéb Pénzügy 

Fitch: igen jó globális államadós-minőségi kilátásokkal kezdődik 2018    

Rendkívül jó globális államadós-minőségi kilátásokkal kezdődik a 2018-as év – áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett éves helyzetértékelésében. A nemzetközi hitelminősítő szerint 2004 óta a legmagasabb lehet azoknak a fejlett ipari gazdaságoknak a száma, amelyeknek szuverén osztályzata jövőre javul.

A Fitch átfogó kimutatása szerint a fejlett ipari térség államadósai közül jelenleg nyolcnak az adósbesorolására van érvényben felminősítés valószínűségére utaló pozitív kilátás. A cég szuverén besorolási portfóliójában ebből az országcsoportból egyedül Nagy-Britannia államadós-osztályzatának kilátása negatív.
A globális feltörekvő térség ugyanakkor vegyesebb képet mutat: ebben a körben a Fitch szintén nyolc szuverén besorolásra tart érvényben pozitív kilátást, a negatív kilátású államadós-minősítések száma azonban tizenhárom.
A cég szerint ez arra vall, hogy 2018 lehet a negyedik olyan év egymás után, amikor a feltörekvő csoportban végrehajtott leminősítések száma meghaladja az osztályzatjavításokét.

 

 
A pozitív kilátású feltörekvő térségi államadósok között van Magyarország a Fitch besorolási listáján.
A cég novemberben javította pozitívra az addigi stabilról a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság “BBB mínusz” szintű, befektetési ajánlású – a másik két nagy hitelminősítő, a Moody’s Invesotrs Service és a Standard & Poor’s magyar szuverén besorolásával azonos – osztályzatának kilátását.     Ehhez fűzött indoklásában a Fitch kiemelte, hogy várakozása szerint 2017 lesz a hatodik olyan év egymás után, amelyben csökken a magyar államadósság-ráta.
Hétfőn ismertetett globális helyzetértékelésében a hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a világgazdaság növekedési lendülete 2010 óta nem volt olyan erőteljes, mint most. Az amerikai gazdaságnak valószínűleg költségvetési ösztönzés és a magánszektorbeli beruházások élénkülése ad hajtóerőt, az euróövezetben várhatóan tartós lesz a széles bázisú növekedés, a japán gazdaság kilátásai is javulnak, és jó eséllyel a kínai gazdaságban zajló mérsékelt ívű lassulás sem okoz globális növekedési fennakadást – jósolják a Fitch Ratings londoni elemzői.
A hitelminősítő az amerikai gazdaságban az idén 2,3 százalékos, jövőre 2,5 százalékos, az euróövezetben 2,3, illetve 2,2 százalékos, Kínában 6,8, illetve 6,4 százalékos, a fejlett ipari térségben átlagosan 2,1, illetve 2,2 százalékos, a feltörekvő gazdaságokban átlagosan 5,1, illetve 5,2 százalékos, a világgazdaság egészében 3,2, illetve 3,3 százalékos növekedést valószínűsít hétfőn Londonban ismertetett globális előrejelzésében.

 

 
A globális adósminőségről más nemzetközi hitelminősítők is kedvező értékeléseket adtak 2018-ra összeállított előrejelzéseikben.
A Moody’s Investors Service minap Londonban ismertetett prognózisában kiemelte, hogy az általa besorolással ellátott 137 szuverén adós közül 102-nek az államadós-osztályzatára – köztük Magyarországéra – stabil kilátást tart érvényben. Ez azt jelenti, hogy a Moody’s globális listáján szereplő államadósok 74 százalékának besorolási kilátása stabil.
További 13 államadós-osztályzatot a Moody’s pozitív kilátással tart nyilván.
A negatív kilátású – vagyis leminősítéstől fenyegetett – államadósok száma jelenleg 22; ez 16 százalékos arány.
A Moody’s hangsúlyozta, hogy egy évvel ezelőtt még 35 államadós-besorolásra – a listán szereplő szuverén adósok 26 százalékára – volt érvényben negatív kilátás, vagyis 2018-ban az ideinél kevesebb államadós-leminősítés tűnik valószínűnek.
A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Moody’s tart érvényben stabil kilátást a magyar államadós-besorolásra, a Fitch és a Standard & Poor’s magyar osztályzati kilátása pozitív.

Forrás: MTI / Kép:   cg.hu   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment