You are here
A francia hadseregnek is lesznek felfegyverzett drónjai Egyéb 

A francia hadseregnek is lesznek felfegyverzett drónjai

Franciaország felfegyverzett drónokkal látja el a hadseregét, az Egyesült Államok, Izrael, Nagy-Britannia és Olaszország példáját követve – jelentette be kedden Florence Parly francia védelmi miniszter.

“Elrendeltem a hírszerzési és felderítési drónjaink felfegyverzését” – mondta a tárcavezető a délkelet-franciaországi Toulonban rendezett védelmi nyári egyetemen parlamenti képviselők és katonai vezetők előtt tartott beszédében.
A pilóta nélküli katonai repülőgépek területén az Egyesült Államok számít úttörőnek Nagy-Britannia előtt. Olaszországnak 2015-ben engedélyezte Washington a Reaper típusú katonai katonai drónok értékesítését.
A közel-keleti országok közül Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Irak, Irán, Pakisztán és Törökország rendelkezik védelmi célokra használható, felfegyverzett drónokkal a francia szenátus májusban közzétett jelentése szerint, valamint több közép-ázsiai ország is tervezi a beszerzést.
“A gyakorlatban a döntés első körben a Reaper drónokat érinti, amelyeket az Egyesült Államoktól szerzünk be. Precíziós fegyverzettel látjuk el” – mondta a miniszter.
Franciaország jelenleg hat Reaper drónnal rendelkezik, amelyből ötöt a nigeri Niamey-ben állomásoztat a hadsereg, a Száhel-övezetben a dzsihadistákkal szembeni hadműveletek támogatására, míg egy a délnyugat-franciaországi Cognacban található, de egyik sem felfegyverzett.
“A jövőbeni európai drón, amelyről tanulmányokat végzünk Németországgal, Olaszországgal és Spanyolországgal, szintén felfegyverzett lesz” – hangsúlyozta Florence Parly.
A harci drónokkal kapcsolatos “félelmek és csúsztatások” elkerülése érdekében a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy nem “gyilkoló robotokról” van szó, ugyanolyan szabályok vonatkoznak majd rájuk, mint a jelenlegi fegyverekre.
“A döntés nem változtat az erőhasználat szabályain, a fegyveres harcok jogának tiszteletben tartásával (…) A harci drónok bevetési szabályzata szigorúan meg fog egyezni a jelenleg alkalmazott szabályokkal” – tette hozzá.
A miniszter szerint a francia fegyveres erők hatékonyabbak lesznek az új drónokkal, a “kölcsönösen okozott károk” mértéke korlátozott lesz, a harci repülőgépek, helikopterek felhasználása pedig optimalizálódhat.

MTI

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment