You are here
Francia választások – Macron pártja tarolt a külföldi választókerületekben a nemzetgyűlési választások első fordulójában EU 

Francia választások – Macron pártja tarolt a külföldi választókerületekben a nemzetgyűlési választások első fordulójában

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök pártja, A Köztársaság lendületben (LREM) végzett az élen a 11 külföldi választókerületből tízben a nemzetgyűlési választások első fordulójában – közölte a francia külügyminisztérium hétfő este.

Franciaországban vasárnap rendezik a kétfordulós nemzetgyűlési választások első fordulóját, de a külföldön élő mintegy 1,3 millió francia választópolgár már az elmúlt hétvégén voksolhatott abban a 11 választókörzetben, ahonnan egy-egy képviselőt küldhetnek az 577 fős alsóházba.
A külügyi tárca által közzétett eredmény szerint a 11 választókörzetből tízben az LREM jelöltje áll az élen. Több választókörzetben is az elnök pártjának jelöltje 50 százalék feletti támogatottsággal végzett az élen, de a nagyon alacsony, alig 19 százalékos részvétel miatt mindenhol kell második fordulót rendezni.
Egyetlen helyen, az észak-afrikai országok körzetében nem Emmanuel Macron pártjának a jelöltje végzett az élen. Ott Leila Aichi, a Zöldek képviseletében 20,29 százalékos eredménnyel megelőzte az LREM-et képviselő M,Jid El Guerrabot, aki 18,93 százalékot ért el.
A második fordulót a külföldi választókörzetekben június 16-án és 17-én tartják, míg a franciaországi voksolás napja június 18.
Az előző nemzetgyűlésben helyet foglaló képviselők nagyon gyenge eredményt értek el külföldön.
Axelle Lemaire volt államtitkár, volt szocialista képviselő például az észak-európai körzetben 9,83 százalékos eredményt ért el szemben az elnöki pártot képviselő Alexander Holroyddal, aki a szavazatok 57,80 százalékát kapta, 20 százalékos részvétel mellett.
Az észak-amerikai körzetben a jobboldali Frédéric Lefebvre, aki Nicolas Sarkozy volt jobboldali államfő (2007-2012) kormányának szóvivője volt, 14,53 százalékos támogatottságot kapott Roland Lescure-ral, a LREM képviselőjelöltjével szemben, aki 57,53 százalékot ért el. Itt 19 százalékos volt a részvétel.
A külföldön élő franciák egy 2008-as alkotmánymódosítás értelmében 2012-ben küldhettek először képviselőket a nemzetgyűlésbe, akkor a helyek több mint felét a májusig kormányzó szocialisták szerezték meg, s négy körzetben jobboldali volt a képviselő.

Forrás: MTI

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment