You are here
Francia zavargások – Európa Tanács: az újságírók elleni támadás a demokrácia ellen elkövetett támadás EU 

Francia zavargások – Európa Tanács: az újságírók elleni támadás a demokrácia ellen elkövetett támadás

A  sárgamellényes tüntetőknek a munkájukat végző újságírók elleni támadása a demokrácia ellen elkövetett támadással ér fel – jelentette ki a strasbourgi székhelyű, 47 tagot számláló Európa Tanács főtitkára hétfőn.

Thorbjorn Jagland nyilatkozatában határozottan elítélte a sárgamellényesek legutóbbi demonstrációi során a tüntetők által több újságíróval szemben elkövetett támadásokat és fenyegetéseket, valamint arra hívta fel a figyelmet, hogy a sajtó munkakörülményei az elmúlt hetekben jelentősen romlottak.
“A véleménynyilvánítás szabadsága és a tüntetéshez való jog semmilyen körülmények között sem használhatók fel az erőszak és a gyűlölet kifejezésére” – fogalmazott a főtitkár.
A francia kormány szociális és adópolitikája ellen, a gépkocsikban kötelezően tartandó, sárga láthatósági mellényről elnevezett sárgamellényesek kilencedik egymást követő hétvégén hozzávetőleg 84 ezer ember vonult utcára szombaton. A francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint a tiltakozásokon 244 embert állítottak elő, és 201 embert őrizetbe is vettek. A tiltakozások miatt 80 ezer rendfenntartót vezényeltek az utcákra országszerte.

mti / hirado

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment