You are here
Gyémánttá szilárdul a Grafénból készült páncél Egyéb 

Gyémánttá szilárdul a Grafénból készült páncél

Megkönnyebbülhetnek a katonák és a rendőrök, az évszázad csodaanyagának nevezett a grafénból ugyanis vékony és könnyű golyóálló páncél készülhet . New York-i kutatók rájöttek, hogy két réteg grafén némi mechanikai nyomás hatására úgy megszilárdul, mint a gyémánt.

Ezzel már 2014-ben is kísérleteztek kutatók, de akkor még csak egy rétegnyi grafénra lövöldöztek, és voltak bajok az anyag lyukadásával. Most Elisa Riedo professzor és munkatársai növelték a rétegek számát, és a dupla grafént szilícium-karbid szubsztrátra helyezték.
Az így létrejött anyag, amit diaménnek neveztek el, még mindig vékony és hajlékony, mint egy fólia, és csak mechanikai nyomás hatására szilárdul a gyémántnál is keményebb anyaggá.

A rétegezés ötlete Angelo Bongiorno professzortól származik, az általa kifejlesztett számítógépes modellek sugallták, hogy ennek működnie kell, amennyien a rétegeket pontos elrendezésben helyezik egymásra. A gyakorlati teszteket Riedo végezte el az általuk legyártott diamén mintán, és sikerült megerősíteni Bongiorno elméletét.

A felfedezésről szóló publikáció a Nature Nanotechnology című tudományos lapban jelent meg.

Forrás: Index

További Hírek:

Leave a Comment