You are here
Halszószból hozta össze első milliárdját Cégmentor 

Halszószból hozta össze első milliárdját

A Masan Group nevű vállalat elsősorban halételekhez ajánlott szószokat gyárt és forgalmaz Vietnamban. Ezt azonban olyan jól csinálja, hogy termékei lényegében minden helyi háztartásban megtalálhatók. A cég az elmúlt hat hónapban döbbenetes erősödést produkálva, megduplázta eladásait, alapítóját pedig milliárdossá tette.

Nguyen Dang Quang, a Masan Group nevű vállalat alapító-elnöke, Vietnam új szupergazdag üzletembere. Vagyonát a Bloomberg 1,2 milliárd dollárra, azaz mintegy 318 milliárd forintra taksálja.

Reagálás a vásárlói igényekre

A Kantar Worldpanel Vietnam nevű elemzőcég szerint, a Masan Group annak köszönheti sikerét, hogy

azt kínálja a vásárlóknak, amikre azok vágynak, illetve amikre szükségük van.

Instant ételkészítmények, levesek, és a különösen népszerű, rizses és halételekhez passzoló szószok alapozták meg gazdasági sikerüket.

Az elemzők állítása szerint, a Masan helyi gyártóként az ország háztartásainak 95 százalékában jelen van legalább egy termékével, ami kimagasló teljesítmény.

Oroszországba szeretettel

Vietnam gazdasága az utóbbi években szédületes növekedést produkált, ugyanakkor – ahogy az Origo is megírta, illetve bemutatta – a további fejlődéshez számos akadályt kell leküzdeniük. Ezek egyike a nehézkes állami bürokrácia és az a hibrid gazdaságszerkezet, amelybenegyszerre van jelen egy domináns állami szektor és egy innovációra fogékony, a prosperálás megalapozására mind alkalmasabbá váló magánszektor.

A Masan Group tulajdonosai viszonyait közelebbről megvizsgálva látható, hogy az áttéteken keresztül, de köthető az ottani fejlesztési minisztériumhoz. Ettől függetlenül a vállalat eredményeit az elemzők Quang nevével kötik össze, akinek személyes vagyona az említett összegre nőtt a vásárlói igények kiszolgálása révén.

A cég elnöke Oroszországban kezdte üzleti tanulmányait, majd az 1990-es években az ott élő vietnámiak körében indított sikeres vállalkozást.2001-ben tért vissza az országba, hogy annak belső piacára fókuszálhasson.

A Masan-nak nem csak az élelmiszeriparban, hanem más szektorokban is komoly befektetései vannak. A csoport egyik vállalata Vietnam harmadik legnagyobb márkájává nőtt a helyi élelmiszer-kereskedelemben, miközben a holding az egyik bank harmadát is tulajdonolja.

Forrás: Origo

További Hírek:

Leave a Comment