You are here
Hárman meghaltak, amikor egy férfi rendőrökre lőtt Belgiumban EU 

Hárman meghaltak, amikor egy férfi rendőrökre lőtt Belgiumban

Két rendőr és egy civil meghalt, miután egy férfi lövöldözni kezdett a belgiumi Liège-ben. Két másik rendőr pedig megsérült, írta a helyi rendőrségre hivatkozva a Le Soir. Mindhárom halálos áldozat nő volt.

Az ügyészség 13 órakor tartott sajtótájékoztatóján azt mondták, hogy terrorcselekmény miatt indítottak nyomozást. “Vannak a történteknek olyan elemei, amelyek terrorcselekményre utalnak” – nyilatkozta Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője.

Az ügyészségi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a férfi előbb késsel támadt a két rendőrre, majd a fegyvereiket megszerezve tüzet nyitott. A lövöldözésben egy autóban ülő fiatal férfi is meghalt.

Ezután a támadó túszul ejtett egy takarítónőt egy közeli gimnázium bejáratánál. Onnan is rálőtt a rendőrökre, ezután végeztek vele. Az akcióban megsérült két másik rendőr, a takarítónőt viszont épségben kimentették.

Voltak olyan információk is korábban, hogy a rendőrök igazoltatták a férfit, aki eközben támadt rájuk, a sajtótájékoztatón azt mondták, hogy a támadó követte a két rendőrt. A La Libre Belgique korábban azt írta, hogy a férfi azt kiáltotta, hogy „Allahu Akbar!”, mielőtt agyonlőtték volna, de ezt nem erősítették meg.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi áll a támadás hátterében. Az ügyészség nem tudott erről bővebbet mondani egyelőre. A hatóságok 17 órakor tartanak újabb sajtótájékoztatót az ügyben.

Az RTBF szerint a 33 éves támadót Benjamin Hermannak hívták, és hétfőn jött ki a börtönből eltávozásra. Kisebb bűncselekmények és lopások miatt többször is ült börtönben. Radikalizmus miatt nem volt ismert a hatóságok előtt, de azt vizsgálják, hogy esetleg a börtönben radikalizálódott-e.

A belga király és Charles Michel miniszterelnök is a támadás helyszínére indult. Szerdán az érintett gimnázium zárva tart, és egyperces néma csenddel emlékeznek majd meg az áldozatokról Belgiumban.

 

Forrás: Index / Kép: AFP /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment