You are here
Hároméves mélypontra csökkent a nagy-britanniai bevándorlás UK 

Hároméves mélypontra csökkent a nagy-britanniai bevándorlás

Három éve nem tapasztalt mélypontra csökkent a Nagy-Britanniában tartósan letelepedő külföldiek száma a márciussal zárult 12 hónapban, részben az Európai Unió kelet-közép-európai tagországaiból érkezők számának visszaesése miatt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett újabb negyedévi becslése szerint 2016 márciusa és 2017 márciusa között nettó 246 ezer új bevándorló érkezett az Egyesült Királyságba. Ez 81 ezerrel kevesebb mint az egy évvel korábbi időszakban volt.
Az ONS szóvivője szerint az adatok azt sugallják, hogy a brit EU-tagságról 2016 nyarán tartott népszavazás eredménye hatással van az emberek, különösen az európai uniós állampolgárok döntésére a be- és a kivándorlási szándékaikkal kapcsolatban.
A tapasztalt jelentős változás jórészt annak köszönhető, hogy az Európai Unió többi tagországából 51 ezer fővel 127 ezerre csökkent a nettó bevándorlás.
A statisztikai hivatal adatai szerint a Nagy-Britanniából távozó európai uniós állampolgárok száma jelentősen nőtt, éves összevetésben 33 ezerrel 122 ezer főre, ami csaknem egy évtizede a legmagasabb szám. A távozókon belül különösen erős, 17 ezres növekedést mértek az Európai Unióba 2004-ben felvett nyolc kelet- és közép-európai ország, Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia tekintetében.
A 2016-os évre vonatkozó, előző negyedévi közlésben nettó 248 ezerre becsülték a tartós letelepülési szándékkal Nagy-Britanniába érkezők számát, 84 ezerrel kevesebbre mint 2015-ben.
A statisztikai hivatal csütörtökön azonban közölte, túl korai még hosszú távú trendként kezelni a bevándorlás csökkenését.
A bevándorlás a nem európai uniós állampolgárok körében is csökkent, 14 ezerrel 179 ezerre.
A kormány tartósan évi százezer alá akarja csökkenteni a Nagy-Britanniában hosszú távon letelepedő külföldiek számát. A bevándorlás csökkentésének kérdése az egyik legfontosabb téma volt a Brexitről tartott 2016-os brit népszavazást megelőző kampányban.

MTI

További Hírek:

Leave a Comment