You are here
Harry herceg: korszerűsíteni kell a monarchiát Királyi Udvar UK 

Harry herceg: korszerűsíteni kell a monarchiát

Harry herceg szerint a brit monarchiát korszerűsíteni kell, hogy megfeleljen a XXI. század digitális korszakának. II. Erzsébet királynő unokája a vele készült, vasárnap megjelent interjúban felfedi azt is, hogy volt idő, amikor hátat akart fordítani a királyi családnak.

A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap által közölt beszélgetésben a 32 éves herceg, aki az ötödik a brit trónutódlási sorban, kijelenti: bátyjával, Vilmossal együtt – aki majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz – szeretnék átvezetni a monarchia intézményét a XXI. századba.
Harry szerint ő és Vilmos biztosítani akarja, hogy a monarchia tartósan fennmarad. Úgy érzik, hogy a brit lakosságnak és a világnak szüksége van az ilyesféle intézményekre, de a brit monarchia nem működhet úgy tovább, ahogy a királynő uralkodásának eddigi évtizedei alatt. A herceg szerint ezért lesznek változások.
A világ gyorsan halad, különösen a közösségi média befolyása miatt, így ő és Vilmos a monarchia korszerűsítésén dolgozik. Harry erről nem árult el részleteket, csak annyit mondott, hogy mindezt nem saját magukért csinálják, hanem az emberek javára és a monarchia érdekében. “Annyi rossz van a világban, a mi családunk megpróbál valami pozitívat teremteni” – tette hozzá.
Elárulta azt is, hogy volt olyan időszak, amikor ki akart lépni a királyi családból, és “hétköznapi életet” akart volna élni, otthagyva az őt körülvevő díszpompát és fényűzést az összes többi kiváltsággal együtt.
Végül úgy döntött, hogy marad, és megpróbál valamilyen értelmes szerepet találni magának. A “menekülés” legjobb módját a hadsereg kínálta, ahol tíz évet töltött, és kétszer is megjárta az afganisztáni frontot. Az első, annak idején titokban tartott afganisztáni bevetését félbe kellett szakítani, mivel jelenléte kiszivárgott egy külföldi hírmagazinhoz, és a brit hadvezetés biztonsági okokból hazavezényelte.
“Nagyon mérges voltam” – idézi fel az incidenst. Hozzáteszi ugyanakkor: a hadseregben érezte igazán úgy, hogy elért valamit. A katonaságnál “nem voltam herceg, csak Harry” – emlékszik nosztalgiával az egyenruhában eltöltött időkre.
Leszerelése után sem szakított a hadsereggel: életcéljává tette a tűzvonalban megsérült katonák intézményes megsegítését, beleértve fizikai és mentális sérüléseik kezelésének támogatását.
Harry – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, aki 12 éves volt édesanyja tragikus autóbalesetének idején – a legtekintélyesebb brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett 2005-ben. Ezután – kitüntetéssel – a brit hadsereg legkorszerűbb és legnagyobb tűzerejű helikopterére, az Apache-ra szóló külön elsőtiszti és lövészképesítést is megszerezte.
Amikor öt éve másodszor is Afganisztánba vezényelték, már az Apache támadó helikopterekkel vett részt éles harci bevetéseken.
A veszélyes afganisztáni küldetésekkel a korábban elsősorban botrányos kocsmai tivornyáiról elhíresült herceg általános megbecsülést vívott ki magának hazájában, és két évvel ezelőtti leszerelése óta is a királyi család egyik legnépszerűbb tagja.

MTI

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment