You are here
Hasogdzsi-ügy – Cavusoglu: ENSZ-jelentéstevő látogat Törökországba, nemzetközi vizsgálat készül Nagyvilág 

Hasogdzsi-ügy – Cavusoglu: ENSZ-jelentéstevő látogat Törökországba, nemzetközi vizsgálat készül

ENSZ-jelentéstevő látogat Törökországba a tavaly októberben az isztambuli szaúdi főkonzulátuson meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében – jelentette be Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön az A Haber török kormányközeli hírtelevíziónak adott interjújában.

Cavusoglu jelezte, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök utasította a török hatóságokat, hogy tegyenek előkészületeket az ügy nemzetközi szintre viteléhez. A török kormányzat, látva a közös török-szaúdi nyomozás eredményeit, már korábban is független eljárást sürgetett.
Mevlüt Cavusoglu csütörtökön rámutatott, hogy Hasogdzsi holttestét továbbra sem találják, és leszögezte: eljött az ideje a nemzetközi vizsgálatnak.
António Guterres ENSZ-főtitkár múlt pénteken azt közölte, hogy saját jogkörében nem kezdeményezhet vizsgálatot, azonban az ENSZ Biztonsági Tanácsa, illetve bizonyos feltételek mellett az ENSZ Közgyűlése is felhatalmazhatja annak lefolytatására. Guterres hozzátette: eddig egyetlen ország, sem pedig ezek a testületek nem terjesztettek elő erre vonatkozó hivatalos kérést nála.
Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit október 2-án előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a szaúdi külképviselet épületébe. A gyilkosság hátterében több ország a szaúdi trónörököst sejti, ami miatt szankciókat hozott Rijád ellen. A szaúdi vezetés kezdetben tagadta az újságíró-gyilkosságot, majd a fokozódó nemzetközi nyomás hatására elismerte, hogy Hasogdzsi meghalt egy “dulakodás közben”. Január elején Szaúd-Arábiában megkezdődött a gyilkossággal vádolt tizenegy gyanúsított pere.
Cavusoglu az Észak-Szíriában létrehozandó mintegy 30 kilométer széles biztonsági övezetről is beszélt. Azt mondta, hogy egyelőre semmit nem tisztáztak kellően, miként az sem egyértelmű, hogy az Egyesült Államok mit ért pontosan a pufferzóna alatt. A miniszter kiemelte: Ankara és Washington még egyeztetéseket folytat arról, hogy az Egyesült Államok milyen mértékben szakítja meg kapcsolatait a Népvédelmi Egységek (YPG) szíriai kurd milíciával, amelyet Törökország terrorszervezetnek tart.
Cavusoglu rámutatott: Törökország a biztonsági övezetet képes lenne egymaga kialakítani, ugyanakkor nem ellenzi, hogy az Egyesült Államok vagy más országok együttműködjenek a folyamatban.
A török diplomácia vezetője bejelentette, hogy James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja január 8-át követően csütörtökön ismét Ankarába látogat.
Mevlüt Cavusoglu mindazonáltal elárulta, hogy Törökország továbbra sem érintkezik közvetlenül a szíriai rezsimmel.
A török külügyminiszter a venezuelai válságot illetően azt mondta, hogy Ankara ellene van Caracas kiközösítésének. “Sajnos az utóbbi időben több latin-amerikai ország és az Egyesült Államok is folyamatosan beleavatkozott Caracas belügyeibe” – vélekedett Cavusoglu, hozzátéve, hogy Törökország megpróbál támogatást nyújtani a venezuelai gazdaságnak ebben a nehéz helyzetben.
Szerinte “nagyon furcsa”, hogy Juan Guaidó házelnök ideiglenes elnökké nyilvánította magát, amit ráadásul számos ország el is ismer, miközben Venezuelának választott államfője van, Nicolás Maduro. Ez a helyzet káoszhoz vezethet – hangoztatta Cavusoglu. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy Venezuela békésen “túljut” ezen az időszakán.
Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő csütörtökön egy Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy Erdogan szerdán felhívta Madurót, és a demokrácia nevében Törökország támogatásáról biztosította. “Maduro testvérem! Állj egyenesen, melletted vagyunk” – fogalmazott a telefonbeszélgetésben Erdogan. Kalin üzenetében hangsúlyozta: Törökország – Erdogan vezetésével – elvi alapon ellene van minden puccskísérletnek.
Törökországban 2016. július 15. éjszakáján sikertelen puccskísérletet hajtott végre a fegyveres erők egy kis része.

mti / 24

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment