You are here
Hasogdzsi-ügy – Mike Pompeo: nemzetbiztonsági tévedés lenne a Szaúd-Arábiával való viszony leértékelése Nagyvilág USA 

Hasogdzsi-ügy – Mike Pompeo: nemzetbiztonsági tévedés lenne a Szaúd-Arábiával való viszony leértékelése

Az Egyesült Államok és szövetségesei nemzetbiztonságát veszélyeztető tévedés lenne a Szaúd-Arábiához fűződő kapcsolatok leértékelése – hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a szenátusban a Hasogdzsi-ügyről és az amerikai-szaúdi viszonyról James Matti védelmi miniszterrel együtt tartott szerdai tájékoztatóján.

Az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: az “óriási iráni fenyegetés” az egyik oka az amerikai-szaúdi viszony jelenlegi szinten történő fenntartásának, majd hozzátette, hogy Szaúd-Arábia rendkívül fontos stabilizáló tényező a Közel-Keleten.         Pompeo leszögezte azt is, hogy az amerikai-szaúdi viszony leértékelése egyáltalán nem késztetné Rijádot arra, hogy változtasson belpolitikáján. Ugyanakkor – mondta – Mohamed bin Szalmán trónörökös döntései a királyság megreformálását célozzák.         A miniszter azt is közölte: a Trump-kormány fontolóra vesz további büntető intézkedéseket, amennyiben további új tények kerülnek napvilágra Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásáról.         Kitért a tárcavezető a szaúdiak támogatta jemeni polgárháborúra is. Azt hangoztatta, hogy a helyzet “sokkal rosszabb lenne”, ha az Egyesült Államok nem támogatná Szaúd-Arábiát a jemeni, szerinte lázadó huszik elleni harcban. “Mi történne, ha az Egyesült Államok kivonulna? Kitalálták: a háború folytatódna” – fogalmazott a szenátorok előtt. Az esetleges jemeni kivonulást szintén az amerikai nemzetbiztonságot veszélyeztető lépésnek nevezte.         Pompeo egyúttal 131 millió dolláros élelmiszersegélyt helyezett kilátásba a polgárháborútól szenvedő, éhező jemenieknek.         James Mattis, a védelmi minisztérium vezetője ugyancsak az iráni fenyegetés fontosságát hangsúlyozta. Azt mondta: az iráni befolyás ellensúlyozása végett is fontos és az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit szolgálja a jemeni polgárháború lezárása.         A védelmi miniszter – Mike Pompeóhoz hasonlóan – szintén azt hangoztatta, hogy Szaúd-Arábia fontos stabilizáló tényező a térségben és az amerikai nemzetbiztonsági érdekektől nem szabad eltekinteni akkor sem, ha Washington a Hasogdzsi-ügy tisztázását és a gyilkosság felelőseinek elszámoltatását szeretné.         Mike Pompeo és James Mattis zárt ülésen tájékoztatta a szenátorokat a Hasogdzsi-ügyről és az amerikai kormány álláspontjáról. A szenátusnak a héten kell szavaznia arról, hogy leállítsák-e a Rijádnak a jemeni polgárháborúban nyújtott katonai segítséget.         A szenátusban tartott tájékoztatóval egy időben Paul Ryan republikánus házelnök és a republikánus frakció néhány vezető politikusa sajtóértekezletet tartott, amelyen azt kérte, hogy a kormányzat a képviselőket is tájékoztassa a Hasogdzsi-ügyről. Ryan fontosnak tartotta leszögezni azt is: a morál és a reálpolitika nem mindig esik egybe, de a reálpolitika nem jelenti a nemzetbiztonsági érdekek mellőzését.         A szenátusban tartott tájékoztató után James Mattis újságíróknak azt mondta: sem az amerikai hírszerzésnek, sem másnak nincs bizonyítéka arra, hogy a szaúdi  trónörökös érintett volna a Hasogdzsi-gyilkosságban. Amikor az újságírók rákérdeztek a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elemzésének nyilvánosságra került részleteire, melyek szerint a gyilkosságot Mohamed bin Szalmán parancsára követték el Mattis a CIA-hoz irányította az érdeklődőket.
Egyes szenátorok azonban – szintén újságírók előtt –  kételyeiknek  adtak hangot a tájékoztatón elhangzottakat illetően. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke – aki a félidős választásokon nem jelöltette megát újra és távozik a politikából – azt mondta: nem hiszi, hogy a szenátorok között volna  olyan, aki nem  a trónörököst  tartaná felelősnek a gyilkosságért.
Lindsey Graham, a befolyásos dél-karolinai republikánus szenátor azt közölte újságírókkal: mindaddig nem szavaz egyetlen kulcsfontosságú kérdésben sem, amíg a CIA vezetője nem ad részletes tájékoztatást a saját korábbi elemzéséről és konkrétan arról, hogy a gyilkosság megtörténhetett-e Szalmán herceg tudta nélkül.

mti / mandiner

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment