You are here
Hatalmas felnőtt játszótérré alakult át a londoni Tate Modern Turbina-csarnoka        Kultúra UK 

Hatalmas felnőtt játszótérré alakult át a londoni Tate Modern Turbina-csarnoka     

Hintákkal teli hatalmas, felnőtt játszótérré alakította át a londoni Tate Modern híres Turbina-csarnokát a dán Superflex alkotócsoport.

Bjornstjerne Christiansen, Jakob Fenger és Rasmus Nielsen háromszemélyes hintákat állított fel a híres londoni galéria csarnokában. “Azt szeretnénk, hogy az emberek leüljenek egymás mellé, amit amúgy nem tennének meg, hacsak nem tömegközlekedési eszközön utaznak” – idézte Christiansent a BBC News.
Az alkotók három részre osztották fel a rendelkezésükre álló teret: a csarnok meredek részén hatalmas inga lóg egy plüssszerű, a brit bankjegy színeiben pompázó csíkos szőnyeg felett; a “játszótéren” narancssárga fémrudakhoz rögzített hinták lógnak; egy apró “gyárban” pedig maguk a hinták készülnek.
A 2018 áprilisáig látogatható One Two Three Swing! az első olyan kiállítás a Turbina-csarnokban, amely túlnyúlik az intézmény határain. A Superflex ugyanis kialakított egy “lehetőségbankot” a galéria tövében, ahol a nagyközönség tagjai arról szavazhatnak, hogy az alkotócsoport a jövőben hol állítson fel hintát Londonon belül vagy akár a britfőváros határain kívül.
Christiansen szerint a cél az, hogy olyan kapcsolatok jöjjenek létre, amelyek egyébként sosem születnének meg. Ilyen lehetne például egy hinta, amelyet egy lakótelep és egy bank közötti kerítésre erősítenek. Hozzátette: “ez lehetőséget ad rá, hogy más módon kezdjünk gondolkodni a szomszédunkról”.
Sok művész szándékosan nem fűz magyarázatot az alkotásaihoz, a Superflex tagjai azonban boldogan megteszik. A hatalmas inga a fásultságot jeleníti meg. “Olyan, mintha a Titanic utolsó óráit élnénk. Mintha kicsit hipnotizált volna bennünket a globális kapitalizmus” – fogalmazott Nielsen, hozzátéve, hogy a hinták a fásultság elkerülésére szolgálnak, míg az apró gyár a Tate Modern történetére utal.
Az 1990-es években alakult művészcsoport eddigi munkái közé tartozik a koppenhágai Superkilen nevű eklektikus közpark, valamint a Hospital Equipment nevű projekt, amely egy működőképes műtőt takar, melyet egy svájci kiállításra készítettek, majd egy szíriai kórházba szállítottak. Az alkotócsoport munkáit politikai aktivizmus hatja át.

Forrás: MTI / Kép:   feol.hu   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment