You are here
Hídomlás – Szakértők a genovai híd sürgős lebontását vagy alátámasztását javasolják Egyéb 

Hídomlás – Szakértők a genovai híd sürgős lebontását vagy alátámasztását javasolják

A múlt kedden leomlott genovai autópályahíd  maradványait gyorsan le kell bontani a további balesetek elkerülése érdekében – tanácsolták szakértők.

Az olasz pénzügyőrség a leomlott hidat üzemeltető sztrádatársaság székházában tartott ellenőrzésen lefoglalta a Morandi hídra vonatkozó összes dokumentációt. Az olasz korrupcióellenes hatóság (Anac) szintén a hídra vonatkozó dokumentumok, szerződések, tervek, pénzügyi kimutatások lefoglalását rendelte el.     A közlekedési minisztérium által a baleset körülményeinek feltárásával megbízott műszaki szakértők erre a következtetésre jutottak a kormány által kinevezett katasztrófaügyi biztosnak benyújtott írott jelentésükben – írta szerdán az ANSA olasz hírügynökség.     A figyelmeztetés csak a Morandi híd keleti részére vonatkozik, elsősorban a leomlott kilencedik pillér közelében talpon maradt tizedik pillérre, amely alatt több, a múlt héten kiürített lakóház áll.     A tűzoltók hétfőn teljesen lezárták a területet, a lakosok már kíséret mellett sem térhetnek vissza lakásukba a holmijukért, mert a híd gyanús zajokat hallatott.
A Morandi híd üzemeltetéséért felelős sztrádatársaságnak néhány nap áll rendelkezésére, hogy választ adjon a szakértői véleményezésre. Korábban az Autostrade per l’Italia a híd lebontására kötelezte el magát azt ígérve, hogy nyolc hónap alatt egy acélhíddal helyettesíti a Morandit.
Giovanni Toti az északkelet-olaszországi Liguria tartományi elnöke kifejtette, a hidat le kell bontani. A jobbközép Hajrá Olaszország  (FI) politikusa elvetette az olaszországi autósztrádák államosításának esetleges terveit. Ezt a hídomlás után Giuseppe Conte miniszterelnök, valamint az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt több politikusa is felvetette.
A hatóságok lefoglalták a hídomlás területét, a kotrógépek egyelőre leálltak a munka folytatásához szükséges ügyészségi engedélyre várva. Az egyik legsürgősebb beavatkozásnak a híd leomlott betontömbjeinek az eltávolítását tartják a szerkezet alatti patakmederből még az őszi esőzések előtt.
Szerdán átadták az első lakásokat az omlás közeléből kiköltöztetett családoknak. Aki nemet mondott az önkormányzat által felajánlott otthonokra, havi 900 euró (több mint 270 ezer forint) támogatást kap
A   Morandi autópálya-völgyhíd augusztus 14-én délben omlott le, több mint harminc gépjármű hullott a 45 méteres mélységbe. Összesen 43 ember halt meg.     A híd a 600 ezres lélekszámú, a tenger és a hegy között elterülő észak-olaszországi kikötőváros keleti és nyugati részét kötötte össze, súlyos közlekedési problémákat okozva.

mti / lokal

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment