You are here
Hihetetlen: egy skót asszony képes kiszagolni a Parkinson-kórt Skócia 

Hihetetlen: egy skót asszony képes kiszagolni a Parkinson-kórt

A Manchesteri és az Edinburghi Egyetem kutatói felvetették: talán mégis van rá mód, hogy időben kiszűrjék a Parkinson-kórt. Már keresik az okát annak a jellegzetes szagnak, amit egy skóciai asszony vélt felfedezni beteg férjénél.

A Parkinson-kórnak jelenleg nincs gyógymódja, ám, ha szag alapján valóban felismerhető, akkor – ennek okát megtalálva – megfelelő út vezethet ahhoz, hogy időben kimutassák a betegséget a szűréseknél.

Joy férjénél, Lesnél 45 éves korában állapították meg a kórt. Az asszony azonban már jóval azelőtt egyfajta pézsmaillatot kezdett érezni körülötte. „Nagyon viharos időket éltünk, amikor a férjem nagyjából 34-35 éves volt, és mindig mondogattam neki, hogy nem zuhanyoztál, nem mostad meg a fogad rendesen” – idézte fel Joy. Hozzátette: „ez egy teljesen új szag volt, és fogalmam sem volt, hogy mi ez. Állandóan mondogattam neki, ami viszont felzaklatta őt, ezért inkáb csendben maradtam” – írja a HVG.

A nő a férjének tett ígérete szerint a férfi halála után kutatókkal beszélt különleges képességéről. Ezt követően az Edinburghi Egyetem egyik dolgozója megerősítette, hogy Joy valóban képes „kiszagolni” a betegséget. 12 pólót kellett megszagolnia, amelyek közül hatot azelőtt Parkinson-kóros betegek hordtak. Joy érezte a pézsmaillatot mind a hat beteg pólójánál, viszont egy jelöletlen pólónál is felismerni vélte.

Aztán a nő megtudta, hogy utóbbi póló tulajdonosánál később Parkinson-kórt diagnosztizáltak.

A kutatók 10 olyan molekulát találtak, amelyek csak Parkinson-kóros pácienseknél jellemző. Ezek a bőrön koncentrálódnak.

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment