You are here
Hihetetlen felfedezést tettek a csillagászok, alapjában változtathatja meg, ahogy az univerzumra tekintünk Érdekességek 

Hihetetlen felfedezést tettek a csillagászok, alapjában változtathatja meg, ahogy az univerzumra tekintünk

Egy titokkal kevesebb, megtalálták a világegyetem alkotórészének többségét kitevő sötét anyagot. Ám az se nem sötét, se nem misztikus. A tudomány sokkal prózaibb magyarázatot adott az eddigi rejtélyre.

Azért hívták sötét anyagnak, mert műszerekkel nem lehetett kimutatni, viszont a csillagászok szerint mindenképp léteznie kell. Az univerzumban ugyanis szemmel láthatón sokkal kevesebb anyag van, mint amennyi ahhoz kell, hogy a galaxisok ne repüljenek szerteszét. A galaxisok úgy mozognak, mintha a látszattal ellentétben sokkal nagyobb lenne a tömegük. Ott az anyag, aminek a gravitációja egyben tartja, de láthatatlan, avagy sötét.

A legkülönfélébb elméletek születtek már magyarázatként. A fizikusok, kozmoógusok egy tábora arra esküdött, hogy egy párhuzamos, más dimenziókban létező univerzum adja ki a hiányzó tömeget.

De ahogy az életben rendszerint, most is a legyegyszerűbb megoldás a helyes. Nagyon híg és ezért nagy térben szétterülő gázfelhőkből áll a hiányzó anyag.

Nem sötét, nem misztikus, csak épp olyan ritka, hogy a műszereink eddig nem vették észre – derül ki a csillagaszat.hu cikkéből.

A világegyetem nagyon nagy távolságból leginkább egy sűrűn szőtt kusza pókjálóra hasonlít. Egyes pontokban sűrűbb, itt csoportosulnak a galaxisok. Ezen csomópontok között nagyon-nagyon híg gázfelhők levegnek fonálszerűen. Annyira ritka anyaból állnak ezek a függőhidak, hogy a műszerek eddig nem érzékelték.

Most egy Hideki Tanimura által irányított kanadai, és egy Anna de Graaf vezette brit székhelyű csillagász kutatócsoport egymástól függetlenül, ám egyszerre fedezett fel annyi hiányzó szokványos anyagot a világegyetemben, ami másfélszeresére növelte az ismert barionos anyag mennyiségét. Az újonnan felfedezett anyag a galaxisokat összekötő keskeny, híg és forró gázhidak, filamentumok formájában van jelen.

A két csoport eredményei egymással összhangban arra mutatnak, hogy nagyon jelentős mennyiségű barionos anyag van jelen ezekben a ritka, ám összességében hatalmas térfogatú képződményekben.

 Ennek az anyagnak a létezését már több évtizede előre jelezték a szimulációk, és most végre megfigyelésekkel is a nyomára bukkantak.

„Tulajdonképpen mindenki tudta, hogy ennek az anyagnak ott kell lennie, ám most először sikerült egyértelműen kimutatni – éspedig nem kevesebb, mint két kutatócsoportnak is egyszerre.” – mondta el Ralph Kraft, a Massachusetts-i Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics kutatóintézet munkatársa.

Forrás: Blikk

További Hírek:

Leave a Comment