You are here
Hogy adózunk, ha külföldön dolgozunk? Könyvelés 

Hogy adózunk, ha külföldön dolgozunk?

Ha valaki ideiglenesen külföldön vállalna munkát, érdemes jó előre végiggondolnia, hogyan képzeli a mindennapokat és hol akar majd adózni. Alapesetben viszonylag egyszerű, és nem saját döntésen múlik, ám kis rugalmasság azért van a rendszerben.

Alapesetben ott kell adózni, ahová a magánszemély legerősebben kötődik. Ahol az állandó lakhelye van, ahol az életvitel központja, szokásos tartózkodási helye van a munkavállalónak. Az állandó lakhely és az életvitel központja akkor is lehet, maradhat Magyarország, ha a munkahely Londonban van. Ez azért éri meg, mert míg itthon 15 százalék az szja, Angliában 45 százalék– derül ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefogalójából.

Az még kevés, hogy lakcímkártyánk van, fel kell mutatni, hogy valójában amikor csak tudunk, Magyarországon vagyunk, hétvégente hazajárunk, itt a család is. Ez extra kiadásokkal és kényelmetlenséggel jár – ha csak kéthetente járnánk haza, akkor is havi két repülőjegy, több órás utazgatás be a városba, ki a reptérre. Mindenképpen érdemes kiszámolni, megéri-e az erőfeszítést, tudunk-e annyit sprórolni az szja-val, hogy a többlet kiadás és fáradság megérje.

Pont fordítva kell eljárni, ha magunk mögött akarjuk tudni a hazai adófizetést. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda Dubait hozta példaként, ahol 0 százalék az szja, megéri egy dubai megbízásért cserébe feladni a magyarországi bázist.Ehhez ki kel jelentkezni a lakcímről, évente legalább 182 napot Dubaiban kell tölteni, és Magyarországra csak mint turistaként célszerű tekinteni. Ismét kérdés: megéri-e ez a kényelmetlenség, a szállodai alvás, hogy az év jelentős részét nem itthon töltjük. Ha ez túl sok, akkor érdemes lehet megtartani a magyarországi státuszt.

Fontos, hogy ezt csak abban az esetben lehet végigvinni, ha a munkavállalás országa és Magyarország rendelkezik kettős adóztatást elkerülő egyezménnyel. Ha nem, akkor Magyarországon mindenképp adózni fogunk, akármennyi is legyen a másik állam adója. Azt sem szabad elfelejteni, hogy bár az szja-t meg lehet spórolni, lehet vele játszani, a tb-vel más a helyzet.A járulékokat ugyanis leegyszerűsítve ott kell fizetni, ahol dolgozunk: ha Londonban vállalunk munkát, ott leszünk biztosítva, ha Dubaiban, akkor ott. Így elképzelhető, hogy szja-t az itthoni szabályok szerint fizetünk, járulékot a kitiek szerint.

Arra is gondolni kell, hogy ha valahol fizetik utánunk a járulékot, akkor a NAV nem követelheti az egészségügyi szolgáltatói járulék megfizetését. Ez havi hétezer forint, s elvileg minden biztosítotti jogviszonnyal nem rendelkezőnek meg kell fizetnie – biztosított a munkavállaló, a fiatalkorú, a diák, a kismama, a nyugdíjas. Ha megvan a külföldi munkaviszony, arról érdemes egy igazolást adni a NAV-nak, hogy az ne akarja behajtani a szerinte be nem fizetett járulékot.

Forrás: Origo


Kicsit pontosítanánk a fenti elemzést:

  • Angilában a személyi jövedelemadó sávosan van adóztatva, 0 és 11.500.- font közötti jövedelemre 0% az adóteher, ami forintosítva éves szinten körülbelül 3,500.000 – 3.700.000 forint jövredelemre egyáltalán nem számol adót!
  • A következő sáv a 11.501 – 45.000.- font között 20% és 45.501 – 150.000 font között pedig 40% és valóban van 45%-os adó kulcs, de az csak is  a 150.001.- font feletti jövedelemre értendő!

A fenti cikk olvasása közben azért ne hagyjuk magunkat megtéveszteni. Adózási kérdésben nem lehet összehasonlítani Magyaroszág-Anglia és Magyaroszág -Dubai adózását. Anglia még az unió tagja, és a munkavállalás, illetve az adózás terén még az uniós szabályok a mérvadóak. A levont járulékokat a NAV pontosan nyomon tudja követni, ugyanis megvan a két ország adóhatósága között az együttműködés.

Egyszerűen, egy online form kitöltésével kérhetjük a HMRC-t, hogy a tőlünk elvont járulékokról adjon nekünk egy hivatalos kimutatást. Anglia és Magyarország között van kettős adóztatást elkerülő egyezmény, így tehát a munakbérből származó jövedelmünket nem adóztathatja meg mégegyszer a magyar állam.

A Magyar NAV-nak minden esetben amikor munkát vállalunk külföldön, egy nyomtatvány kitöltésével célszerű jelezni, hogy egy másik országban vállalunk munkát, és biztosítási jogviszonyunk ott lesz és ott fogják utánunk a járulékokat megfizetni. (tehát ki kell jelentkezni) A NAV válasz levélben visszaigazolja és tudomásul veszi. Tehát innentől kezdve, 1-2 év mulva már nem érhet bennünket meglepetés arról, hogy levél érkezik a magyar hatóságtól, hogy az elmaradt járulékokat fizessük be 30 napon belül.

Javasoljuk, hogy minden esetben keressenek fel egy könyvelőt, vagy könyelőirodát, akik pontosabb, illetve személyre szabottabb  információval tudnak szolgálni kérdéseinkre.

 

Bármilyen, angliával kapcsolatos könyvelési, adózási kérdéssel, keressenek bátran minket:

Angol Könyvelő Iroda – Magyar nyelven

Simfalogic Accountancy Ltd

http://angolkonyveles.co.uk

 

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment