You are here
Így mérhetjük a cégünk értékét Hasznos Pénzügy 

Így mérhetjük a cégünk értékét

A cégeket az EBIT és az EBITDA pénzügyi mutatószámokkal mérik, de akadnak más összehasonlítási lehetőségek is, mellyel a cégek értéke mérhető.

Az EBIT és az EBITDA alapú értékelésen túl az összehasonlítás céljára alapvetően jól használhatók más társaságok, akár egy adott tőzsdei (nyilvános) társaság egyéb más pénzügyi mutatószámai, vagy tranzakciós szorzószámai is – írja Almási Levente, az RSM Hungary M&A, Cégértékelés, Vállalatfinanszírozás üzletágvezetője az Adó.hu-n.

  1. A nyilvános-tőzsdei társaságok esetében e szorzószámok jellemzően tipikusan magasabbak a privát magáncégek számainál.
  2. A tranzakciós szorzószámok másik hiányossága lehet a tranzakció(k) szerkezete, struktúrája.

Ugyanakkor a cégérték, melyhez viszonyítják a szorzószámokat a tranzakciós adatbázisokban, nem azonos a fizetendő vételárral, mivel a felek által megállapított cégértéket más tényező is befolyásol(hat)ja, például:

– a nettó hitel vagy készpénzállomány tranzakció záráskori egyenlege;

– a kialkudott megfelelő mértékű működőtőke összegtől való eltérések összege;

– történik-e halasztott vételár kifizetés is;

– a felek egyéb más elszámolási technikát is alkalmaznak-e a fizetendő vételár meghatározásakor.

Almási Levente végül arra a megállapításra jut, hogy az EBITDA alapú értékelést bizonyos esetekben érdemes körültekintően használni, pl. EBIT alapú értékelést preferálni. Ugyanakkor egyéb tényezők elemzése egységesebb és pontosabb értékelésre vezethet például olyan iparágakban, ahol a tőkeigény miatt a beruházás egy komolyabb tétel, vagy olyan iparágakban, pl. IT, ahol bizonyos működési költségeket aktiválni is lehetne, amelyeket azonban az EBITDA értéke nem vesz figyelembe.

Forrás: Üzletrész / Kép: Lincolnrogers | Dreamstime.com

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment