You are here
Illegális bevándorlás – A líbiai katonai helyzet stabilizálódásával csökkent az olasz partokra érkezők száma EU 

Illegális bevándorlás – A líbiai katonai helyzet stabilizálódásával csökkent az olasz partokra érkezők száma

A líbiai katonai helyzet stabilizálódásával felére csökkent a Földközi-tengeren át Olaszországba érkező migránsok száma júliusban az előző év hasonló időszakához képest – írta honlapján az Europe1 francia kereskedelmi rádió az olasz belügyminisztérium adataira hivatkozva csütörtökön.

Júliusban a tárca 13 500 érkezőt regisztrált a tavaly júliusi 30 500-hoz képest, és augusztusban voltak olyan napok, amikor egyetlen hajó sem érkezett Líbia felől, márpedig erre évek óta nem volt példa.
Az olasz kormány szerint a számok mérséklődéséhez a líbiai tűzszünet és az tény is hozzájárult, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) hajói már ténylegesen nem léphetnek be a líbiai felségvízekre.
A csökkenés legfőbb oka azonban a cikk szerint a líbiai katonai helyzet stabilizálódásával magyarázható, amely a fegyveres lázadók és a miniszterelnök között megkötött fegyverszünet következménye. Ez részben Emmanuel Macron francia államfőnek köszönhető, a Párizsban megkötött megállapodásnak megfelelően ugyanis a helyi erők elkezdték felvenni a harcot az embercsempészekkel, akik a migránsok szállítását szervezték. Elsősorban azon hálózatok ellen lépnek fel, amelyeket iszlamista milicisták működtetnek – hangsúlyozta az Europe1.
Szabrátát, amely az Iszlám állam egyik bástyája, és az embercsempészek egyik legfőbb kikötője, nyugati katonai segítséggel egy helyi fegyveres csoport, a 48-as brigád visszahódította a dzsihadistáktól. A kormányerőkkel szövetségben álló csoport a teljes tengerpartot ellenőrzés alatt tartja, és azonnal jelzi a parti őrségnek, ha egy csempészhajó elindul. Mindennek köszönhetően a hajókat sokkal gyakrabban feltartóztatják, és a migránsokat visszaviszik a Szabrátában nyílt gyűjtőközpontokba, amelyeket a helyi hatóságok kezelnek.
A nem kormányzati szervezetek szerint azonban a helyzet nem javult, miután a migránsokat magukra hagyták, és vagy a tengerbe vesznek, vagy a “líbiai pokolban” maradásra kényszerülnek – idézte a cikk az NGO-kat, amelyek szerint a gyűjtőtáborokban mindennapos erőszaknak vannak kitéve az emberek. Azok a migránsok, akik még nem szálltak tengerre, az embercsempészeknek és bűnözőknek vannak kiszolgáltatva, akik kizsákmányolják és megkínozzák őket.
“A migránsok többsége az embercsempészek hálózataitól függ, gazdaságilag kizsákmányolják őket, erőszakoskodnak velük” – idézte Jean-Guy Vatteaux-t, az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet líbiai műveleti vezetőjét az Europe1. “Emberrablási rendszert látunk kialakulni néhány hónapja Líbiában. Azonkívül, hogy kizsákmányolják a migránsokat, addig kínozzák őket, amíg a családjaik váltságdíjat utalnak át a származási országokból. A paciensek fele, akikkel találkozunk, súlyosan alultáplált, valamint ütési és égési sérülések nyomait viseli” – tette hozzá.
A drámai líbiai helyzet rendezése lesz az egyik fő témája hétfőn a francia elnöki hivatalban összehívott csúcstalálkozónak, amelyen Emmanuel Macron meghívására Angela Merkel német kancellár mellett jelen lesz a spanyol, az olasz, a líbiai, a csádi és a nigériai kormányfő is.
http://www.europe1.fr/international/pourquoi-le-flux-de-migrants-en-provenance-dafrique-du-nord-a-considerablement-baisse-3417743

MTI

További Hírek:

Leave a Comment