You are here
Illegális bevándorlás – Spanyol kormányfő: az EU-nak strukturális forrásokat kell biztosítania Marokkó számára EU 

Illegális bevándorlás – Spanyol kormányfő: az EU-nak strukturális forrásokat kell biztosítania Marokkó számára

Az Európai Uniónak strukturális forrásokat kell biztosítania Marokkó számára az illegális bevándorlás elleni  tevékenységéhez  – hangsúlyozta Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Szaad-Eddin el-Otmáni marokkói kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján Rabatban hétfőn.

“El kell ismerni annak fontosságát, hogy az EU-nak van egy hatékony együttműködése egy olyan testvérországgal mint Marokkó” – fogalmazott a spanyol politikus.
Mint mondta, Marokkó és Spanyolország vezetése egyetért abban, hogy meg kell erősíteni az együttműködést a migrációs áramlatokat kibocsátó országokkal, küzdeni kell az emberkereskedő-maffiák tevékenysége ellen, és velük szemben védeni kell a szabályozott migrációt.
Pedro Sánchez szerint európai szintű elkötelezettség, ezzel együtt pedig több forrás szükséges a fejlesztési együttműködésekhez Afrikával, amelyek révén lehetőségeket teremtenek az érintett, elsősorban szubszaharai országokban.
“Ez egy közös felelősség, Marokkó is szenved a migrációs áramlatoktól, amelyek a szubszaharai országokból jönnek” – jegyezte meg.
A spanyol kormányfő megerősítette azt is, hogy decemberben részt vesz az ENSZ globális migrációs csomagjáról szóló marrákesi csúcstalálkozón.
“Üdvözöljük az együttműködést Spanyolországgal, amely a megérdemelt fontosságot tulajdonítja a migrációs kérdés társadalmi, gazdasági, kulturális dimenzióinak” – mondta Szaad-Eddin el-Otmáni marokkói kormányfő.
Szavai szerint a migráció kérdése “bonyolult és nehéz”, azt nem lehet megoldani kizárólag biztonsági szempontból nézve.
Kitért arra, hogy az elsivatagosodásnak komoly szerepe van az afrikai migrációban, és hangsúlyozta e jelenség elleni küzdelem fontosságát is.
A júniusban hivatalba lépett szocialista spanyol kormányfőnek ez az első hivatalos látogatása Marokkóban, noha íratlan szabály, hogy a spanyol miniszterelnökök első külföldi útja mindig ide vezet.
Spanyol kormányzati források szerint eddig erre VI. Mohamed marokkói uralkodó szoros programja miatt nem került sor, míg a spanyol sajtó a király állítólagos krónikus betegségéről számolt be.
Úgy tudni, a spanyol miniszterelnök rabati látogatásán javaslatot tesz arra, hogy Marokkó Portugáliával és Spanyolországgal közösen pályázzon a 2030-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogára.

mti / mandiner

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment