You are here
Illegális bevándorlás – Varsó nem ért egyet az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásával EU 

Illegális bevándorlás – Varsó nem ért egyet az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásával

A lengyel kormány tiszteletben tartja, de nem ért egyet az Európai Bizottság döntésével – reagált kedden Varsóban Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő arra, hogy Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen amiatt, hogy nem hajtják végre a kötelező uniós menekültkvótáról szóló döntést.

“Tiszteletben tartjuk az Európai Bizottság döntését, de nem értünk egyet vele” – szögezte le Bochenek a brüsszeli bejelentést követő sajtóértekezletén. Emlékeztetett: Beata Szydlo kormánya kezdettől fogva a migrációs válság rossz megoldásának minősítette a menekültek kényszerű átirányítását.
“Minden újabb döntés a migránsok átirányításáról emberek újabb ezreit, sőt millióit arra biztatja, hogy Európa felé elinduljanak, hajókra és csónakokra szálljanak, kockára tegyék életüket” – állapította meg Bochenek. Úgy értékelte: a menekültelosztási mechanizmus nem hatékony, új megoldásokat kellene kidolgozni.
Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy nem kellene-e a kvótából legalább egy jelképes létszámot befogadni, Bochenek hangsúlyozta: Varsó számára “nem a jelképek, hanem a valós megoldások a fontosak”. Rámutatott: egyetlen uniós tagállam sem teljesítette a 2015-ben megszabott kvótát.
Leszögezte azt is: a visegrádi csoport (az EB által jelenleg bírált Csehország, Lengyelország és Magyarország mellett Szlovákia is) egy hangon beszél e témában.
Konrad Szymanski uniós ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes a médiának nyilatkozva úgy értékelte: a keddi bizottsági döntés megnehezítheti az átfogó kompromisszum elérését a migráció ügyében, “feleslegesen növeli a politikai feszültségeket, melyekből az EU-ban amúgy is sok van”, és nem segíti elő a migrációs válság valódi megoldását.
Megerősítette: a kormány kész az Európai Bíróság előtt megvédeni “nemcsak politikai, hanem jogi álláspontjának is a helyességét”.
Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkára a PAP hírügynökségnek adott nyilatkozatban elhibázottnak minősítette az uniós menekültelosztási politikát. Úgy vélte: inkább “az ötletadóknak kellene vállalniuk a felelősséget, ahelyett, hogy ma szelektíven, egyes tagállamokat bűnbakká tesznek”. Az EB keddi döntéséről Szczerski kijelentette: a testület “teljesen hibás, elfogadhatatlan utat választott”.
“Amennyiben valaki megszegi az uniós jogot, szankciókra kell számítania” – kommentálta a helyzetet a Lengyelország nevében a 2015-ös egyszeri kötelező kvótát jóváhagyó, korábban kormányzó, jelenleg ellenzéki Polgári Platform nevében nyilatkozva Borys Budka képviselő, volt igazságügyi miniszter.

Forrás: MTI

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment