You are here
Indexerősödés az európai tőzsdéken Pénzügy 

Indexerősödés az európai tőzsdéken

Szerény pozitív kezdés után nagy nyereséggel zártak szerdán a főbb európai értékpapírpiacok.

Az elemzői várakozásokkal szöges ellentétben a tőzsdék szerdán árfolyam-emelkedéssel nyugtázták az európai pénzügyi szektor működését áttekinthetőbbé tévő, a befektetők védelmét jobban szolgáló új, egységes európai uniós szabályrendszer (MiFID II. – “Markets in Financial Instruments Directive”) életbe lépését.
A pán-európai Stoxx 500 index 0,4 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 0,5 százalék emelkedést jelzett a kereskedés végén, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,7 százalékkal erősödött.
A nem hivatalos záró adatok szerint az európai kereskedési idő végén Londonban 0,37 százalékkal állt magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,96 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,93 százalékkal emelkedett. Madrid 0,33 százalék, Milánó 0,27 százalék erősödést ért el.
Az árfolyam-emelkedés élvonalában az autóipari, kiskereskedelmi, gyógyászati és egészségügyi vállalatok részvényei álltak. A brit Next ruházati kiskereskedelmi vállalat részvénye például a várakozásokat felülmúló karácsonyi forgalmának köszönhetően hat százalékkal erősödött.
Az olajár a keddi után újabb két és fél éves csúcsra emelkedett szerdán, a Brent 1,47 százalékkal hordónként 67,55 dollárra, a WTI 1,79 százalékkal 61,45 dollárra. Az olajárak emelkedése az iráni zavargások által jelentett ellátási kockázatra vezethető vissza, bár mértékét valamelyest fékezi az amerikai termelés növekedése. Az amerikai olajtermelés 2017 végére elérte a napi 9,75 millió hordót, és előrejelzések szerint az Egyesült Államok az idei év elején csatlakozik a napi 10 millió hordó felett termelők szűk csoportjához, Szaúd-Arábiához és Oroszországhoz.
A dollár erősödött, az eurót 0,31 százalékkal jegyezték gyengébben, 1,2021 dolláron. Az arany ára 0,14 százalékkal unciánként 1318,00 dollárra emelkedett.

mti

További Hírek:

Leave a Comment