You are here
Indiában száműzték a függetlenségi mozgalom egyik nagyját a történelem lapjairól Nagyvilág 

Indiában száműzték a függetlenségi mozgalom egyik nagyját a történelem lapjairól

 

Nagyszabású ünnepségekkel emlékeztek a héten Pakisztánban és Indiában a britektől való elszakadás hetvenedik évfordulójára, Indiában azonban száműzték a történelem lapjairól a függetlenségi mozgalom egyik óriását, Dzsaváharlál Nehrut.

Nehru nevét elsősorban a Narendra Modi kormányfő pártja, a konzervatív Bharátija Dzsanata Párt (BJP) által vezetett vidékeken igyekeznek besározni az elmúlt években. Azt híresztelik róla, hogy bordélyházban született, teherbe ejtett egy apácát és vérbajban halt meg, de legsúlyosabb vád azonban, hogy titokban muszlim volt.
Dzsaváharlál Nehru gyűlölete a hindu szélsőségesség iránt, amely Mahátma Gandhi halálához vezetett brit India vérbe torkolló kettéosztása után és amelyből a Bharátija Dzsanata Párt született, valamint az, hogy Indiát világi államként képzelte el, azt eredményezte,  hogy az ország egyes államaiban minden említést töröltek róla a történelemkönyvekből – írta a The Times.
A szubkontinensen a helyi kormányok hatáskörébe tartozik a tananyag összeállítása. Ahol pedig a történelmi tények összeütközésbe kerülnek személyes meggyőződésekkel vagy pártok előítéleteivel, egyszerű megoldást alkalmaznak: elkendőzik az igazságot.
Az India középső részén fekvő Madhja Prades államban például azt tanítják a diákoknak, hogy a Kínával 1962-ben vívott vesztes háború, amelyben négyezer indiai vesztette életét a himalájai régióban, fényes diadal volt a távol-keleti ország felett.
Még Gandhit sem kímélik: a Bharátija Dzsanata Párt által irányított Rádzsasztánban például megkerülendő a kellemetlen tényt, hogy a “nemzet atyját” annak a radikális hindu milíciának az egyik korábbi tagja lőtte le, amelyből BJP kinőtt, inkább nem is tesznek említést a gyilkosságról egy új tankönyvben.

MTI

További Hírek:

Leave a Comment