You are here
Iránba utazik a brit külügyminiszter, miután egy kijelentése miatt újabb vádat emeltek egy bebörtönzött brit-iráni állampolgár ellen    UK 

Iránba utazik a brit külügyminiszter, miután egy kijelentése miatt újabb vádat emeltek egy bebörtönzött brit-iráni állampolgár ellen  

  Iránba utazik még az idén Boris Johnson brit külügyminiszter, miután egy minapi kijelentése miatt az iráni hatóságok újabb vádat emeltek egy már bebörtönzött, brit-iráni állampolgárságú nő ellen.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe tavaly tavasszal utazott Iránba kislányával családlátogatásra, ám amikor vissza akart térni Londonba, a teheráni repülőtéren őrizetbe vették, majd az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet vádjával bebörtönözték.
Az iráni vádhatóság soha nem közölte hivatalosan, hogy mennyire időre szól a börtönbüntetés, de Nazanin Zaghari-Ratcliffe brit férje, Richard Ratcliffe úgy tudja, hogy feleségét öt évre ítélték, és azóta is a teheráni Evin börtönben tartják fogva.
A hétvégén azonban ismét bíróság elé állították, és újabb vádat emeltek ellene, ezúttal az iráni rendszer elleni propaganda terjesztése címén.
Ennek előzményeként Boris Johnson a múlt héten, a londoni alsóház külügyi bizottságának meghallgatásán azt mondta: tudomása szerint Nazanin Zaghari-Ratcliffe “egyszerűen újságírói tanfolyamot tartott”.
A brit külügyminiszter e kijelentésével gyakorlatilag megcáfolta Richard Ratcliffe álláspontját, amely szerint felesége kizárólag családlátogatás céljából utazott Iránba. Ugyanez az álláspontja Nazanin Zaghari-Ratcliffe munkáltatójának, a Thomson Reuters globális információszolgáltató konglomerátum londoni székhelyű alapítványnak.
A Thomson Reuters Alapítvány vezérigazgatója, Monique Villa felszólította Johnsont, hogy “haladéktalanul tegye jóvá súlyos hibáját”. Az alapítvány igazgatója hangsúlyozta, hogy Nazanin Zaghari-Ratcliffe “nem újságíró, és sohasem képzett újságírókat” az alapítványnál, ahol programigazgatóként dolgozik.
Richard Ratcliffe is követelte, hogy a brit külügyminiszter “ne merüljön hallgatásba”.
Brit sajtóértesülések szerint az újabb iráni vádemelés alapján akár a kétszeresére is meghosszabbíthatják Nazanin Zaghari-Ratcliffe börtönbüntetését.
Teherán főügyésze korábban éppen azzal a váddal indokolta Nazanin Zaghari-Ratcliffe bebörtönzését, hogy a nő a BBC perzsa nyelvű szolgáltatásának egy internetes újságírói tanfolyamát felügyelte, amely Irán-ellenes propaganda terjesztéséhez toborzott és képzett ki embereket.
A brit külügyminisztérium szóvivője kedden bejelentette, hogy Boris Johnson telefonon beszélt Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel, akivel közölte: az ő alsóházi kijelentései nem képezhetik újabb vádemelés alapját Nazanin Zaghari-Ratcliffe ellen. Johnson kérte iráni partnerét, hogy emberiességi meggondolásokból helyezzék szabadlábra Nazanin Zaghari-Ratcliffe-t, és közölte az iráni külügyminiszterrel, hogy még az év vége előtt Teheránba kíván látogatni az ügy rendezése érdekében.
A londoni külügyi szóvivő szerint Mohamed Dzsavád Zaríf azt mondta a keddi telefonbeszélgetésben Johnsonnak, hogy a brit-iráni állampolgárságú elítélt ügyében történt újabb büntetőjogi fejlemények nem kötődnek az ő múlt heti parlamenti meghallgatásán elhangzottakhoz. Az iráni külügyminiszter hozzátette ugyanakkor, hogy kész együttműködni a britkormánnyal az ügy megoldása végett.
Johnson szóvivője szerint a brit külügyminiszter most már elismeri, hogy a bizottsági meghallgatáson “fogalmazhatott volna világosabban is”.

Forrás: MTI

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment