You are here
Javította az OTP forintbetéti besorolásait a Moody’s       Nagyvilág Pénzügy 

Javította az OTP forintbetéti besorolásait a Moody’s    

Javította az OTP Bank forintbetéti besorolásait a Moody’s Investors Service, elsősorban a pénzintézet eszközminőségének és nyereségességének javulásával, valamint a megfelelő tőkehelyzettel és a jó finanszírozási profillal indokolva a döntést.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtökön Londonban bejelentette, hogy az OTP hosszú és rövid lekötésű forintbetét-állományának osztályzatát az eddigi Baa3/Prime-3-ról egy fokozattal Baa2/Prime-2-re emelte.
A Moody’s egyidejűleg a bank alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) mutatóját az eddigi ba2-ről szintén egy fokozattal ba1-re javította.
Az OTP Bank hosszú és rövidtávú devizabetét-besorolását a Moody’s az eddigi Baa3/Prime-3 szinten megerősítette.
Az OTP devizabetét-minősítésének ezen a szinten szab felső határt a Moody’s által Magyarországra érvényben tartott devizaadós-osztályzati plafon.
Mindkét betéti besorolás kilátása stabil. A forintbetét-osztályzat kilátása eddig pozitív volt, de ezt a csütörtöki osztályzatjavítással a Moody’s stabilra váltotta.
A cég az eddig Ba1-ről egyidejűleg Baa3-ra javította az OTP Jelzálogbank kibocsátói minősítését, az anyavállalat osztályzatjavításával indokolva a lépést.
Az OTP Jelzálogbank felminősítése a Moody’s szerint tükrözi a részleg magas szintű integrálódását, valamint azt, hogy az OTP Bank a teljes körű tulajdonos és a teljes körű garanciavállaló.
Az OTP Bank felminősítéséhez fűzött indoklásában a hitelminősítő kiemeli, hogy – amint azt a BCA-minősítés emelése is jelzi – javul a pénzintézet eszközminősége és nyereségessége, a bank megfelelő tőkeellátottságot tart fenn és jó a finanszírozási profil.

 

 
Az OTP nem teljesítő kinnlevőség-állománya – amely a Moody’s meghatározása szerint a 90 napnál hosszabb ideje lejárt kötelezettségeket jelenti – a bruttó követelésállomány 12,2 százalékára csökkent június végéig a tavalyi év végén mért 14,7 százalékról, illetve a 2015 végén mért 17 százalékról.
A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy ez a folyamat az OTP-csoport összes fontos piacán tapasztalható.
A nem teljesítő hiteltömeg még mindig magas, de az ebből eredő kockázatokat enyhíti, hogy a június végi állapot alapján az OTP hitelveszteségi tartalékolása a nem teljesítő követeléshányad 97,7 százalékát fedezi – áll a Moody’s csütörtöki londoni elemzésében.
A Moody’s tavaly júniusban pozitívra javította a magyar bankrendszer egészére adott kilátását. E pozitív kilátást a hitelminősítő a múlt hónap végén megerősítette, és ehhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy várakozása szerint a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-ráta a teljes hitelportfolió 9 százaléka körüli szintre csökken 2018 végéig a tavalyi év végén mért 14,7 százalékról.
A Moody’s hangsúlyozta azt a véleményét is, hogy a devizaalapú lakossági hitelek két évvel ezelőtti átváltása megszüntette a forint esetleges meredek leértékelődéséből eredő banki hitelkockázatokat a lakossági szektorban.
Az OTP-csoport csütörtöki felminősítését a Moody’s egy nappal a Baa3 szintű, befektetési ajánlású, stabil kilátású magyar államadós-besorolás esedékes felülvizsgálata előtt jelentette be. A hitelminősítő a magyar szuverén osztályzat idei harmadik, egyben utolsó potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki.
A Moody’s – ha végrehajt bármilyen módosítást – a kialakult gyakorlatnak megfelelően pénteken késő éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.
A cég idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 3-án, másodszor július 7-én szerepelt, de ezekben az időpontokban a Moody’s nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, így nem jelentett be osztályzatmódosítást sem.
A Moody’s tavaly november 4-én emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar szuverén adósságállomány szerkezetének javulásával csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

Forrás: MTI / Kép:   napi.hu   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment