You are here
Jeruzsálem státusza – Török külügyminiszter: “súlyos hiba” lenne az amerikai követség átköltöztetése       Nagyvilág USA 

Jeruzsálem státusza – Török külügyminiszter: “súlyos hiba” lenne az amerikai követség átköltöztetése    

“Súlyos hiba” lenne átköltöztetni az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Brüsszelben, hozzátéve, hogy erre korábban amerikai kollégáját, Rex Tillersont is figyelmeztette.

“Káoszt és instabilitást” fog teremteni, ha Donald Trump amerikai elnök elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának – hangoztatta a török diplomácia vezetője a NATO kedden kezdődött kétnapos külügyminiszteri találkozójának zárónapján.
“Az egész világ ellenzi ezt a lépést” – fogalmazott Cavusoglu, kiemelve, hogy a Tillersonnal folytatott kétoldalú tárgyalásán ismét fel fogja hozni az ügyet.
Boris Johnson brit külügyminiszter szerdán kiemelte: ezen tervezett intézkedés miatt “minden korábbinál fontosabb, hogy mielőbb bemutassák a régóta várt amerikai javaslatokat a közel-keleti békefolyamat újjáélesztéséről”.
“A kérdést prioritásként kell kezelni” – mondta a tárcavezető, miután amerikai kollégájával egyeztetett.
Sajtóértekezletén Jens Stoltenberg NATO-főtitkár újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: “nem kíván spekulációkba bocsátkozni”, mivel az amerikai elnök még nem jelentette be hivatalosan a szándékait, a szóban forgó döntés azonban nemzeti hatáskörbe tartozik.
“A NATO nem részese a közel-keleti békefolyamatnak, a szövetségesek ugyanakkor erősen támogatják a békés, tárgyalásos megoldást célzó erőfeszítéseket” – közölte.
Tillerson a nyilvánosság előtt nem beszélt az ügyről, mindössze annyit mondott, hogy nem ez a kérdés volt brüsszeli tárgyalásai középpontjában.
Amerikai kormányzati források szerint Donald Trump szerdán várhatóan bejelenti, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és közli, hogy utasította külügyminisztériumát: kezdjék el kidolgozni a jelenleg Tel-Avivban működő amerikai nagykövetség átköltöztetésének terveit.
Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden arról számolt be, hogy ez esetben országa megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Forrás: MTI / Kép:   hirma.hu   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment