You are here
Kampánnyal és jogi úton próbálják elérni, hogy a brit kormány ne Franciaországban gyártassa az új kék brit útlevelet       UK 

Kampánnyal és jogi úton próbálják elérni, hogy a brit kormány ne Franciaországban gyártassa az új kék brit útlevelet    

Sajtókampány, politikai nyomásgyakorlás és jogorvoslati kezdeményezés indult annak érdekében, hogy a brit kormány a belügyminisztérium közbeszerzési döntését megváltoztatva ne Franciaországban, hanem Nagy-Britanniában gyártassa a brit EU-tagság megszűnése után újból meghonosítandó hagyományos kék brit útlevelet.

A brit belügyminisztérium karácsony előtt jelentette be, hogy várhatóan 2019 októberétől ismét a régi formátumú kék brit útlevél kerül forgalomba a jelenlegi bordó helyett.
A tárca azonban komoly felzúdulást keltett azzal a minapi bejelentéssel, hogy a régi-új kék útleveleket a Gemalto nevű francia-holland vállalat fogja gyártani Franciaországban.
A Daily Mail című konzervatív, erőteljesen EU-szkeptikus irányzatú brit tömeglap kampányt indított a döntés megváltoztatására, és az online petíciót keddig 272 ezren írták alá.
A brit útlevelek jelenlegi gyártója, az 1821-ben alapított, angliai székhelyű De La Rue – amely bankjegyek, útlevelek és egyéb biztonsági nyomtatványok előállítására szakosodott – kedden bejelentette, hogy bíróságon támadja meg a belügyminisztérium döntését. A cég véleménye szerint ugyanis a Gemalto a költségeket sem fedező árajánlattal nyerte el a 11 évre szóló, 490 millió fontos (173 milliárd forintos) megbízást.
A De La Rue keddi közleményében elismerte, hogy nem az övé volt a legolcsóbb ajánlat, véleménye szerint viszont a piac ismeretéből adódóan a legmagasabb minőségű és technikailag a legszigorúbb biztonsági szabványoknak megfelelő pályázatot nyújtotta be.
A belügyminisztérium érvelése szerint a francia-holland cégnek adott megbízás 120 millió font megtakarítást jelent a szerződés 11 évi futamideje alatt.
Az új kék útlevél hazai gyártása mellett szót emelt több politikus is, köztük Sir Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának Brexit-ügyi miniszterjelöltje.
Nagy-Britanniában 1988 óta bocsátanak ki bordó útleveleket az akkori Európai Gazdasági Közösség iránymutatása alapján, de ez valójában soha nem volt kötelező, csak ajánlásként fogalmazódott meg a színharmonizálás a közösségen belüli utazás és az útiokmányok ellenőrzésének megkönnyítése végett.
London nem lépett be az uniós belső határellenőrzést lebontó schengeni övezetbe, Nagy-Britanniában ugyanakkor személyi igazolvány sem létezik, így az útlevél továbbra is a brit állampolgárok elsődleges útiokmánya az EU-n belüli utazásokhoz.
Az első kék brit útleveleket 1921-ben állították ki, az utolsó 2003-ban járt le.
Brandon Lewis, a brit belügyminisztérium akkori bevándorlásügyi államtitkára – akit azóta a kormányzó Konzervatív Párt elnöki tisztségére neveztek ki – a kék útlevél újbóli meghonosításának decemberi bejelentése után a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: ez a döntés is annak a jele, hogy “a kilépés az Európai Unióból egyedülálló lehetőséget teremt a brit nemzeti önazonosság helyreállítására”.

Forrás: MTI / Kép:  zarojel.hu    /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment