You are here
Katalán népszavazás – Egykori EP-elnök: dominóhatást válthat ki a referendum Európában Nagyvilág 

Katalán népszavazás – Egykori EP-elnök: dominóhatást válthat ki a referendum Európában

 Dominóhatást válthat ki az október 1-jére tervezett katalóniai függetlenségi népszavazás, ez lehet a legnagyobb alkotmányos válság Európában a berlini fal leomlása óta – közölte Josep Borrell, az Európai Parlament (EP) egykori katalán elnöke a Politico csütörtöki cikke szerint.

A veterán szocialista politikus a brüsszeli hírportálnak adott interjújában arról számolt be, hogy a függetlenségi tábor érvei “egy mítoszon alapulnak”, egységes katalán nép ugyanis nem létezik.
Kijelentette: Katalónia elszakadásának nincs elegendő támogatója ahhoz, hogy igazolható legyen a referendumot lehetővé tévő alkotmánymódosítás vagy Spanyolország szétszakítása.
“Más lenne a helyzet, ha az emberek 65 százaléka függetlenségpárti lenne” – mondta a magát egyszerre katalánként, spanyolként és európaiként meghatározó Borrell.
A volt EP-elnök felszólította a madridi kormányt, hogy tegyen többet a katalánok jogos panaszainak megoldása érdekében, így csillapítva a feszültséget és segítve a helyzet megoldását. “Ha összevesztem a feleségemmel, virágot küldök” – fogalmazott.
“A spanyol állam gyakorlatilag kivonult a Pireneusokban lévő falumból, számos kormányzati feladatot a helyi és a regionális hatóságok vettek át, vagy Brüsszel” – mutatott rá Borrell, aki szerint a kormány legsürgetőbb feladata, hogy elválassza a katalánok valós, gyakorlati aggályait a “képzeletbeli problémáktól”.
Mint mondta, “a vasútközlekedésen lehet javítani, ha a vasútközlekedés a probléma, olyan gondokat azonban nem lehet megoldani, amelyek nem léteznek”.
Borrell végül azon véleményének is hangot adott, hogy a katalán nacionalisták az Európai Unióból történő kiválásról Nagy-Britanniában folytatott kampány érveit használják. “Ugyanaz a diskurzus az ellopott pénzről (…), a tényszerű vita lehetősége elveszett” – hangsúlyozta.

Forrás: MTI / Kép:  kronika.ro    /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment