You are here
Katalán népszavazás – A spanyol jegybank szerint veszélyezteti a gazdasági növekedést a katalán politikai feszültség         Nagyvilág 

Katalán népszavazás – A spanyol jegybank szerint veszélyezteti a gazdasági növekedést a katalán politikai feszültség      

A katalán politikai feszültség veszélyezteti a spanyol nemzetgazdaság növekedését, és a piaci szereplők bizalmát – állapította meg csütörtökön közzétett jelentésében a spanyol nemzeti bank (Banco de Espana).

A dél-európai ország jegybankja először fogalmazott meg ilyen véleményt a közelgő, most vasárnapra kiírt katalán függetlenségi népszavazással kapcsolatban.
Az intézmény belső kockázati tényezőként nevezte meg a katalán krízist, de hangsúlyozta: ez mindeddig nem gyakorolt negatív hatást a spanyol gazdaságra.
A központi bank előrejelzést adott a 2019-ig várható gazdasági növekedésről, amely eszerint idén 3,1 százalék, 2018-ban 2,5 százalék, 2019-ben pedig 2,2 százalék lehet.
2017 harmadik negyedévét 0,8 százalékos növekedéssel zárhatja majd a spanyol gazdaság – vélik Banco de Espana elemzői, ami egy tizedpontos lassulás a második negyedévhez képest. Ennek okát a magánfogyasztás és az export csökkenésében látják.
Kitértek arra is, hogy az éves inflációs ráta idén 1,9 százalék, 2018-ban 1,3 százalék, 2019-ben 1,6 százalék lehet Spanyolországban.
A jegybank várakozásai szerint a munkanélküliségi ráta ebben az évben elérheti a 16,3 százalékot, a jövő évben a 14,4 százalékot, 2019-ben pedig 12,9 százalékra csökkenhet.
A belső gazdasági kockázatok mellett a külső veszélyeket is megemlíti a jelentés, amelyben kiemeli a Brexit (az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének) közeledését jellemző bizonytalanságot.

Forrás: MTI / Kép:   frisshirek.hu   /

További Hírek:

Leave a Comment