You are here
A katalán parlament állás foglalt a letartóztatott katalán vezetők szabadon engedése mellett EU 

A katalán parlament állás foglalt a letartóztatott katalán vezetők szabadon engedése mellett

A katalán parlament szerdai rendkívüli ülésén állást foglalt az előzetes letartóztatásban lévő függetlenségi politikusok azonnali szabadon engedése mellett.

A szimbolikus jelentőségű határozati javaslatban megfogalmazott követelést a katalán parlament három függetlenségi pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya), a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és a Népi Egység (CUP) mellett támogatta a baloldali Katalónia közösen (Catalunya en Común) párt is, amely egyébként ellenzi az elszakadást.
A függetlenségi képviselők megszavazták azt az előterjesztést is, amelyben kiálltak Carles Puigdemont, Jordi Sánchez és Jordi Turull politikai jogainak tiszteletben tartása, ezen belül pedig Katalónia elnökévé választhatóságuk jogáért.
Mindhárman hivatalos jelöltek voltak az elnöki posztra, de az alkotmánybíróság szerint az elnök megválasztásának elengedhetetlen feltétele a jelölt személyes jelenléte a szavazáskor.
Közülük ezt egyedül Jordi Turull tudta teljesíteni, de őt az első szavazáson nem választották meg, a második szavazás pedig elmaradt, mert időközben vádat emeltek ellene és előzetes letartóztatásba került.
A katalán parlament legnagyobb ellenzéki pártja az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt az elfogadott javaslatokkal kapcsolatban kifogásolta, hogy a parlament szabja meg az igazságszolgáltatásnak, hogy mit kell tennie.
Az ellenzéki párt javaslatot nyújtott be Roger Torrent katalán parlamenti elnök leváltására, mert szerinte az ERC politikusa nem teljesíti pártatlanság és az intézményi semlegesség kívánalmait. Előterjesztését a többség leszavazta.
A parlamenti ülésteremben a függetlenségi pártok a bírósági eljárások elleni tiltakozást szimbolizáló, nagyméretű sárga szalagot helyeztek hét képviselőjük üresen lévő ülőhelyére, akik a velük szemben zajló bírósági eljárás miatt előzetes letartóztatásban vannak, vagy pedig külföldön, önkéntes száműzetésben.

mti

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment