You are here
Katalán válság – Az erőszakmentes véleménynyilvánításra szólított fel a spanyol kormányszóvivő EU 

Katalán válság – Az erőszakmentes véleménynyilvánításra szólított fel a spanyol kormányszóvivő

Az erőszakmentes véleménynyilvánításra szólította fel a spanyol kormányszóvivő barcelonai sajtótájékoztatóján pénteken a Katalóniában tüntetőket.

Isabel Celaá a spanyol kormány kihelyezett ülése után intézett felhívást a tiltakozókhoz, akik az tanácskozásnak helyt adó épület közelében is megjelentek, de nem jutottak át a rendőri kordonon.
A szocialista politikus hangsúlyozta: a kihelyezett kormányülés a Katalónia és Barcelona városa iránti megbecsülés kifejezése.
Ismertetése szerint a kabinet több mint 112 millió euró értékű katalán útfelújítási projekteket hagyott jóvá, valamint döntött arról, hogy a barcelonai El Prat repülőtér Josep Tarradellas nevét viselje, aki Katalónia első elnöke volt a Franco-diktatúra megszűnését követően.
Emellett a miniszterek kormányzati állásfoglalásban ítélték el a Lluís Companys volt katalán elnök 1940-es kivégzéséről szóló háborús bírósági döntést. A politikust, aki a katalán függetlenségi törekvések egyik szimbóluma, Franco-tábornok hadseregének katonái lőtték agyon a spanyol polgárháború befejezése után.
Isabel Celáa bejelentette: a korábban már ismertetett terveknek megfelelően a kormány rendeletet fogadott el a minimálbér jövő évi emeléséről is. Így annak összege 22,3 százalékkal növekszik a jelenlegi havi 735 euróról (236 ezer forint) 900 euróra (289 ezer forint).
Az intézkedés mintegy 2,5 millió embert érint – mondta, hozzátéve, hogy a spanyol demokrácia történetének legnagyobb mértékű minimálbér-emeléséről van szó.
Emellett döntöttek 2,25 százalékos közalkalmazotti béremelésről is.
A spanyol kormány kihelyezett ülése ellen csütörtök este kezdődtek tüntetések Barcelonában, a Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Quim Torra katalán elnök találkozójának helyt adó épület előtt.
Pénteken kora reggeltől kezdve többtucatnyi közút forgalmát kezdték akadályozni vagy tették lehetetlenné tüntetők szerte Katalóniában, akik Barcelonában összetűzésbe is keveredtek a rendőrökkel.
Bár a megmozdulások többsége nyugodtan, incidensek nélkül zajlott, az egyik felvonuláson a kapucnis, arcukat elkendőzött tüntetők szemetes konténerekből emeltek barikádokat, kordont bontottak, valamint festéket, petárdát, tojást dobáltak.
Tömegesen vonultak tiltakozók katalán függetlenségi zászlókkal a spanyol kormány ülésének helyszínére, de az épülethez nem jutottak közel, mert a hatóságok már kora reggel kettős biztonsági gyűrűt vontak köré, lezárva a környező utcákat.
A kormányülés befejezését követően a tüntetéseket lefújták a szervezők, de délután várhatók újabb, előre meghirdetett demonstrációk.
A hatóságok tájékoztatása szerint a nap folyamán tizenegy embert vettek őrizetbe, és 32-en sérültek meg, de egyikük sem súlyosan, köztük húsz katalán rendőr és egy újságíró.

mti / nyomaban

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment