You are here
Katalán válság – London elutasítja, az északír britellenes mozgalom üdvözli a katalán függetlenségi deklarációt Nagyvilág UK 

Katalán válság – London elutasítja, az északír britellenes mozgalom üdvözli a katalán függetlenségi deklarációt

A brit kormány elutasította, az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő katolikus mozgalom legnagyobb pártja viszont üdvözölte a katalán tartományi parlament pénteki döntését az önálló “Katalán Köztársaság” létrehozásáról.

A londoni miniszterelnöki hivatal péntek esti közleménye szerint az Egyesült Királyság nem ismeri el és a jövőben sem fogja elismerni a katalán függetlenség egyoldalú deklarációját.
A Downing Street szóvivőjének nyilatkozata szerint a katalán függetlenségről hozott döntés olyan népszavazásra alapozódik, amelyet a spanyol bíróságok törvénysértőnek minősítettek.
A brit kormány a spanyolországi jogállamiság fennmaradását, a spanyol alkotmány tiszteletben tartását és Spanyolország egységének megőrzését szeretné – áll Theresa May brit miniszterelnök hivatalának péntek esti állásfoglalásában.
Gerry Adams, az észak-írországi brit fennhatóság felszámolásáért és az ír sziget egyesítéséért küzdő legnagyobb katolikus párt, a Sinn Féin elnöke ugyanakkor pénteki nyilatkozatában “a demokratikusan megválasztott katalán parlament” által a katalán államiság felé tett történelmi lépésnek nevezte a függetlenségi deklarációt.
Adams szerint az önrendelkezéshez fűződő jog a nemzetközi jog egyik pillére, és ezért a katalán parlament deklarációját tiszteletben kell tartani.
A Sinn Féin vezetője közölte: szolidaritásáról biztosítja a katalán népet “e történelmi napon”.
Gerry Adams szerint a spanyol kormánynak bele kell egyeznie a helyzet nemzetközi közvetítéssel történő rendezésébe. A katalán kormány is ezt javasolta, és ezt a jóakaratú gesztust viszonozni kell – áll Adams közleményében.
A Sinn Féin elnöke felszólította Leo Varadkar ír miniszterelnököt, hogy sürgősen és nyomatékkal vesse fel e folyamat szükségességét a spanyol kormányfőnek.

Forrás: MTI / Kép:   hirek.ma   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment