You are here
Katalán válság – “Nemkívánatos személy” lett a spanyol király Girona városában         Nagyvilág 

Katalán válság – “Nemkívánatos személy” lett a spanyol király Girona városában      

Persona non gratának, azaz nemkívánatos személynek minősítette VI. Fülöp spanyol királyt a katalán Girona város közgyűlése szerdai ülésén.

A függetlenséget támogató Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és Népi Egység (CUP) nevű pártok előterjesztésükben bírálták az uralkodót, amiért nyíltan szembehelyezkedett a katalán “önrendelkezési akarattal”.
VI. Fülöp október 3-án televíziós beszédet intézett a nemzethez, amelyben azt mondta, hogy a katalán kormány “ismétlődően, tudatosan és szándékosan” megsértette a törvényeket.
Elfogadhatatlan magatartásukkal veszélybe sodorhatják Katalónia és egész Spanyolország gazdasági és társadalmi stabilitását – hangsúlyozta két nappal az alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére megtartott katalán függetlenségi népszavazás után.
A város a spanyol uralkodó mellett nemkívánatos személynek minősítette Enric Millót, a spanyol kormány katalóniai megbízottját is.
A határozat valójában politikai állásfoglalás, konkrét jogi következménye nem lesz.
Girona városát 2015 őszéig Carles Puigdemont jelenlegi katalán elnök irányította, aki elnökké választásakor mondott le a polgármesterségről, de családjával jelenleg is ott él.

Forrás: MTI / Kép:   mandiner.hu   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment