You are here
Katalán válság – A spanyol kormány tiszteletben tartja a német bíróság döntését       Nagyvilág 

Katalán válság – A spanyol kormány tiszteletben tartja a német bíróság döntését    

 A spanyol kormány tiszteletben tartja a német Schleswig-Holstein tartományi felsőbíróság döntését – nyilatkozta a spanyol igazságügyi miniszter újságíróknak csütörtökön azt követően, hogy kiderült: a német hatóságok feltételesen szabadlábra helyezik Carles Puigdemont volt katalán elnököt.

“Ez a független igazságszolgáltatás megnyilvánulása itt Spanyolországban, Németországban és az Európai Unió minden országában” – fogalmazott Rafael Catalá, aki épp a “Katalónia és a Jogállam” című  konferencián vett részt.
A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy a leváltott katalán vezető elleni kiadatási eljárásban ez még az első döntés, és meg kell várni az egyébként hosszú folyamat végét.
“Mindig mondtam, hogy teljes bizalmam a német igazságszolgáltatásban – kommentálta a német bírósági döntést Twitter-oldalán Jaume Alonso-Cuevillas, a katalán politikus védőügyvédje.
Eduard Pujol, a katalán függetlenségi Együtt Katalóniáért (Junts el Catalunya) párt politikusa pedig mindezt “nagyszerű hírnek” nevezte, és kiemelte, hogy a német bíróság már csak a közpénz hűtlen kezelésére vonatkozó vád alapján történő kiadatást vizsgálja, és elvetette a súlyosabbnak számító lázadás bűncselekményét.
Ez azt jelenti, hogy ha végül a volt elnököt Németország átadja a spanyol hatóságoknak, Spanyolországban emiatt a bűncselekmény már nem lehet bíróság elé állítani.
“Nincs lázadás, ez egy erős és világos üzenet Európának” – hangoztatta Pujol a katalán parlamentben újságíróknak.
Carles Puigdemont jelenleg a neumünsteri börtönben van, kiadatási őrizetben. A fegyintézményt azután hagyhatja el, hogy letétbe helyezett 75 ezer euró (23,4 millió forint) biztosítékot.
A német rendőrség március 25-én vette őrizetbe Schleswig-Holstein tartományban, miután Dániából belépett Németországba.
A politikus több mint öt hónapja, leváltása  óta él önkéntes száműzetésben külföldön. Elfogásakor épp Belgiumba tartott, ahol a Brüsszel melletti Waterlooban bérel házat.

Forrás: MTI / Kép:   foter.ro   /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment