You are here
Katalán válság – Ultimátumot kapott a spanyol kormányfő a katalán elnöktől EU 

Katalán válság – Ultimátumot kapott a spanyol kormányfő a katalán elnöktől

Egy hónapos ultimátumot kapott Pedro Sánchez spanyol kormányfő Quim Torra katalán elnöktől kedden, hogy konkrét javaslattal álljon elő a katalán “önrendelkezés gyakorlásával” kapcsolatban. A spanyol kormányszóvivő elutasította az ultimátumot.

“Ha november előtt nincs javaslat az önrendelkezés gyakorlására, a (katalán) függetlenségi pártok nem tudnak garantálni semmiféle stabilitást a kongresszusban” – fogalmazott a függetlenségi politikus arra utalva, hogy az országos törvényhozásban a szocialista kormány kisebbségben van, és a jövő évi költségvetési-tervezet benyújtására készül.
Quim Torra a barcelonai parlament ülésén elmondta: levélben szorgalmaz mielőbbi találkozót a spanyol miniszterelnökkel, azonban a párbeszédet nem tartja elegendőnek konkrét javaslat nélkül.
“Katalónia türelme nem végtelen” – jegyezte meg.
Isabel Celaá spanyol kormányszóvivő rendkívüli sajtótájékoztatón reagált. Szavai szerint a katalán elnöknek nem kell novemberig várnia a válaszra, amely így szól: autonómia igen, függetlenség nem.
Hozzátette, hogy a spanyol kormány nem fogad el ultimátumot, és folytatja a párbeszéd útját.
A katalán elnök parlamenti felszólalásában elhatárolódott attól, hogy előző nap, az alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi referendum évfordulóján tüntetők  csoportjai összetűzésbe keveredtek a katalán rendőrökkel több helyszínen is. Megpróbáltak behatolni a barcelonai parlament épületébe, áttörve a bejáratot védő kordont is.
Quim Torra “elszigetelt tetteknek” nevezte a történteket, és hangsúlyozta, hogy “nem ez a függetlenség útja”.
A független katalán köztársaság azonnali megteremtését szorgalmazó Köztársaság Védelméért Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális szervezet több rendezvényen is feltűnt hétfőn, ahol bírálták a katalán kormányt és követelték Quim Torra lemondását.
“A nép parancsol, a kormány engedelmeskedik” – visszhangozták például egyik az eseményen, ahol a katalán elnök felszólalt.
A politikus bíztató szavakat intézett hozzájuk, megköszönve nekik a nyomásgyakorló akciókat, amelyet azonban a legtöbb spanyol és katalán parlamenti párt erőszakra biztatásként értékelt.
Pedro Sánchez miniszterelnök Twitter-üzenetben reagált kedden, hangsúlyozva a katalán elnök felelősségét a politikai rendezésben, amelyet kockáztat, ha szélsőségeseket bíztat “ostromra” az intézmények ellen. “Nem az erőszak az út” – hangsúlyozta.

nepszava

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment