You are here
Kevés migráns jelent meg az állam által biztosított első ételosztáson Calais-ban EU 

Kevés migráns jelent meg az állam által biztosított első ételosztáson Calais-ban

Megkezdődött kedden az állam által biztosított ételosztás a migránsoknak az észak-franciaországi Calais-ban a város két különböző pontján, de a helyszíni tudósítások szerint nagyon kevesen jelentek meg az első napon.

A prefektúra a városhoz közeli ipartelepen egy szögesdróttal körbezárt üres telket jelölt ki az ételosztáshoz. A rendőrség jelenlétében az állam által a következő hét hónapra megbízott La Vie Active (Aktív élet) nevű szervezet 12 tagja kezdte meg egy buszból az ételosztást, majd később a busz átment a városi kórházhoz.
A kerítés mentén több migráns is megjelent, de nem mentek be a telekre.
Reggel 9 és fél 11 óra csak két migráns jött ételért. Egyikük, egy 21 éves ghánai férfi elmondta, hogy a többiek inkább nem kérnek, félnek a kameráktól és a több tucat újságírótól, akik tudósítottak az első állami ételosztásról.
“Én visszajövök délután is. El kell mondani, hogy a kormánynak továbbra is segítenie kell minket” – mondta a férfi.
Az állam ezentúl naponta kétszer oszt ételt Calais-ban: reggel 9 és 11 óra között meleg italt, sajtot és kenyeret, délután 3 és 6 óra között pedig meleg ételt.
Emmanuel Macron francia államfő január 16-án a környéken tett látogatásán megerősítette, az állam nem hagyja, hogy újjáépüljön a “dzsungel”, azaz a Nagy-Britanniába átjutni próbáló migránsok sátortábora, amelyet az előző szocialista kormány számolt fel 2016 őszén. Az elnök ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy  az ételosztás feladatát átveszi a négy egyesülettől (az Auberge des migrants, az Utopia 56, az RCK (Refugee community kitchen) és a Salam), amelyek a migránsokkal foglalkoztak eddig.
“Az állam betartotta a szavát” – mondta Michel Tournaire, Calais alprefektusa, aki szerint az a legfőbb cél, hogy ne alakuljanak ki újabb sátorvárosok a környéken. A tisztviselő szerint az új helyzethez a migránsoknak és a hatóságoknak is alkalmazkodniuk kell.
Az egyesületek képviselői, akik hétfő este óta felfüggesztették az ételosztást, üdvözölték az új intézkedést.
“Az államnak kell ezt a feladatot ellátnia” – mondta Loan Torondel, az Auberge des Migrants részéről. Az Utopia 56 úgy véli, hogy “esélyt kell adni a kormánynak arra, hogy teljesen el tudja látni a feladatát”.
Stéphane Duval, Calais város humanitárius felelőse elmondta: napi 350 fő részére készítenek ételt, de tudnak többet is.
A hatóságok szerint jelenleg 350, a civil szerveztek szerint 5-600 illegális bevándorló tartózkodik még a környéken, abban a reményben, hogy kamionokra kapaszkodva illegálisan átjuthat Nagy-Britanniába.
Hivatalos adatok szerint egy évvel ezelőtt 7400 embert vittek el a calais-i dzsungelből, s több mint háromszáz központban helyezték  el őket. Valamennyien beadták a menedékkérelmüket Franciaországban, egyharmaduk már azt megelőzően, hogy kiürítették a tábort, a többiek azt követően, hogy átmeneti szállásokra kerültek. Mára 42 százalékuk megkapta a menekültstátust, 7 százaléknak a kérelmét elutasították, a többiek kérelmének elbírálása még folyamatban van.

mti

További Hírek:

Leave a Comment