You are here
Kiadja a brit kormány a képviselőknek a Brexit hatásairól szóló kiszivárgott tanulmányt Brexit 

Kiadja a brit kormány a képviselőknek a Brexit hatásairól szóló kiszivárgott tanulmányt

Kiadja a brit kormány az alsóház képviselőinek és a főrendi ház tagjainak azt a bizalmasnak szánt, de kiszivárgott tanulmányt, amelynek eddig ismertté vált részletei szerint a brit gazdaság mindenképpen megszenvedi Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, bármilyen eredménnyel végződnek is az EU-tagság megszűnése utáni kapcsolatrendszerről szóló tárgyalások.

Robin Walker, a Brexit-tárgyalásokért felelős minisztérium (DExEU) illetékes államtitkára az alsóházban tartott szerdai vitanapon hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tanulmány továbbra is bizalmas, a kormány gesztusa “kivételes jellegű”, és nem tekinthető precedensnek a jövőbeni hasonló esetekre nézve.
Walker szerint alapvetően minden olyan kiszivárogtatás elítélendő, amely gyengítheti a brit kormány tárgyalási pozícióit a Brexit-folyamat során.
A konzervatív párti kormány azután egyezett bele a tanulmány kiadására a képviselőknek, hogy az ellenzék legnagyobb ereje, a Munkáspárt sürgősségi indítványban követelte az elemzés ismertetését, és a támogatottsági erőviszonyok alapján a kormány valószínűleg alulmaradt volna, ha az indítványt szavazásra bocsátják.
A kormány azonban továbbra is csak abba egyezett bele, hogy a tanulmányt egyelőre csak a képviselők láthatják.
A brit kormányzati szakértők által a DExEU számára készített tanulmány előző nap jutott el először a Buzzfeed amerikai hírportálhoz, majd rövid időn belül az egész brit média átvette.
A tanulmány megismert részletei meglehetősen borús képet festenek a brit EU-tagság megszűnése utáni gazdasági kilátásokról. A jelentéshez használt modellszámítások szerint a brit hazai össztermék (GDP) halmozott növekedési vesztesége a következő 15 évben akkor is elérné az 5 százalékpontot a folytatódó EU-tagság esetén elérhető kumulatív növekedéshez képest, ha Londonnak sikerül az Európai Unióval átfogó szabadkereskedelmi megállapodásra jutnia a Brexit utáni időszakra.
A tanulmány szerint abban az esetben, ha semmiféle megállapodás nem születik, és az Európai Unióval folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lép életbe – amely vámok megjelenésével járna -, az a másfél évtizedes előrejelzési távlatban összesen 8 százalékpontnyi GDP-növekedési veszteséget okozna a brit gazdaságban.
Még a legkedvezőbb Brexit-forgatókönyv is, amelynek alapján Nagy-Britannia az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagja marad, és így továbbra is hozzáfér EU egységes belső piacához, 15 év alatt 2 százalékpontos növekedési elmaradást okozna a további EU-tagság esetén elérhető ütemhez képest a kiszivárgott tanulmány szerint.
Theresa May brit miniszterelnök, aki jelenleg Kínában tárgyal a jövőbeni kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról, az őt kísérő brit újságíróknak szerdán azt mondta: “nem lenne helyénvaló” a tanulmány nyilvánosságra hozatala mindaddig, amíg teljesen el nem készül.
Brit kormányforrások már a kiszivárogtatás után hangsúlyozták, hogy a tanulmány “egy korai, félkész tervezete” került ki, amely nem tartalmazza azokat a hatásokat, amelyeket az Európai Unióval a  brit kormány szándékai szerint kialakítandó “mély és különleges viszonyrendszer” gyakorolna a brit gazdaságra.
Az elemzés létezése általános meglepetést keltett, mivel David Davis, a DExEU-t vezető miniszter a londoni alsóház Brexit-ügyi bizottságának alig néhány héttel ezelőtti meghallgatásán még azt mondta: a brit kormány nem készített átfogó hatástanulmányt arról, hogy a brit EU-tagság megszűnése milyen következményekkel jár majd a brit gazdaságra.
Arra a kérdésre, hogy miért nem készült erről átfogó gazdasági hatástanulmány, Davis a decemberi meghallgatáson azt mondta, hogy nem lelkes híve a gazdasági modelleknek, “mert ezek mindegyike tévesnek bizonyult”.

mti

További Hírek:

Leave a Comment