You are here
Kibékült Spanyolország és Venezuela EU 

Kibékült Spanyolország és Venezuela

Venezuela és Spanyolország normalizálja diplomáciai kapcsolatát három hónappal az után, hogy kölcsönösen nem kívánatos személynek nyilvánították és kiutasították egymás nagyköveteit – írta a két ország kormányának közleményei alapján az MTI.

Közös nyilatkozatuk szerint Madrid és Caracas visszaküldi diplomáciai képviselőit “állampolgáraik javára szolgálón, akik között szoros a kapcsolat. A diplomáciai párbeszéd helyreáll egymás kölcsönös tiszteletének és a nemzetközi jog kereteinek megfelelően” – fogalmaztak a közlemény megszövegezői.

Venezuela január 25-én jelentette be, hogy nemkívánatos személynek nyilvánította és kiutasította a caracasi spanyol nagykövetet a spanyol kormány “folyamatos támadásai” és a venezuelai belügyekbe való “rendszeres beavatkozása” miatt. Rá egy napra Spanyolország hasonló lépéssel válaszolt.

A diplomácia konfliktust az okozta, hogy Európai Unió szankciókat hagyott jóvá pár nappal korábban hét venezuelai tisztségviselővel szemben hivatkozva “a demokrácia és a jogállamiság helyzetének veszélyeztetésére”, “az emberi jogok súlyos megsértésére” és “az ellenzéki többségű parlament jogköreinek korlátozására”.

Index / Fotó: Institute of International Studies

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment