You are here
Kiderült, hogy melyik országban dolgoznak legtöbbet az emberek Nagyvilág Pénzügy 

Kiderült, hogy melyik országban dolgoznak legtöbbet az emberek

Ázsiában rengeteget robotolnak az emberek, Dél-Koreában a nyáron csökkentik a heti munkaidő plafonját 52 órára. A japánoknak külön szavuk van arra, ha valaki halálra dolgozza magát, míg Thaiföldön az is törvényes, ha valaki heti 84 órát van bent a munkahelyén.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanulmánya alapján írt érdekes cikket a munkaórák alakulásáról a BBC.

Ebből az derül ki, hogy Ázsiában dolgoznak a legtöbbet jelenleg,van olyan ország, ahol heti 80 óra felett van a maximalizált munkaórák száma.

Dél-Koreában a maximális 68 órás munkahét hosszát júliusban csökkentik 52 órára, amitől az ország a termelékenység növekedését reméli. Azonban a döntés mögött más gazdasági tényezők is állnak.

Dél-Koreában sokan azért nem vállaltak gyereket, mert nem jutott idejük családalapításra, így a rövidebb munkaóráktól több gyermek születését várják, ami több évtizedes trendet fordítana meg az ázsiai országban.

Az OECD adatai szerint Dél-Koreában dolgoztak a legtöbbet az emberek a fejlett országok közül, itt 2069 munkaóra jutott évente egy emberre.

Ennél csak a fejlődő országok közé tartozó Mexikó (2225 óra/év) és Costa Rica (2212 óra/év) rendelkezik rosszabb mutatóval.

Hasonló cipőben jár Japán is, ahol arra is külön szó van, hogy valaki halálra dolgozza magát. Ez a karoshi.

Ugyan Japánban az OECD adatai nem mutatnak kiugró számot (1713 óra/év), de mivel nincs törvény a maximális munkaórákra vonatkozóan, így sokan túlhajszolják magukat. A 2015-16-os üzleti évben 1 456 karoshit jegyeztek fel.

 

first-business-day-prayer-prayering2

 

Ázsiában a munkaórák korlátozásának jogszabályi környezete eléggé gyerekcipőben jár: az országok 32 százalékának nincs erre vonatkozó törvénye, míg további 29 százaléknál van ilyen, de 60 óra feletti szám szerepel benne.

Az ázsiai nemzetek mindössze 4 százaléka felel meg a nemzetközi ajánlásoknak, és ír elő maximum 48 órás munkahetet.

A legdurvább a helyzet Thaiföldön, ahol heti 84 óra a törvényi maximum.

Az Ázsia részét képező Közel-Keleten is hasonló a helyzet, tíz országból nyolc engedélyezi a 60 óra feletti munkaidőt.

A többi kontinensen sokkal színesebb a helyzet. Észak- és Dél-Amerikában az országok 34 százalékának a maximális munkaidőre nincs külön törvénye vagy előírása, köztük az Egyesült Államoknak sem.

 

nemetorszag

 

Európában természetesen teljesen más a helyzet, egyedül Belgium és Törökország enged heti 48 óránál magasabb munkaidőt.

Magyarországon a heti munkaidő felső határa 48 óra, de ez készenléti munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetén 72 órára emelhető.

 

 

Forrás: Origo / Kép: AFP/ED JONES, NURPHOTO/RICHARD ATRERO DE GUZMAN/NURPHOTO/RICHARD ATRERO DE GUZMAN, DPA PICTURE-ALLIANCE/AFP/MARIJAN MURAT /

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment