You are here
Kilenc uniós tagállam egyeztetett az új európai védelmi erőről Párizsban EU 

Kilenc uniós tagállam egyeztetett az új európai védelmi erőről Párizsban

Az Emmanuel Macron állam francia államfő kezdeményezésére júniusban létrejött új “európai beavatkozási erőben” résztvevő kilenc uniós tagállam először ült össze szerdán Párizsban, hogy konkrét formát adjon az európai védelmi politika keretén belüli együttműködésnek.

A francia elképzelés szerint az európai beavatkozási erő célja a programban önkéntesen résztvevő országok nemzeti vezérkarai közötti egyeztetések szorosabbra fűzése annak érdekében, hogy szükség esetén összehangolt módon és gyorsan tudjanak reagálni hagyományos katonai hadműveletekben, természeti katasztrófák vagy európai állampolgárok kimentése esetén.
Az európai beavatkozási erőben egyelőre Franciaország mellett Németország, Belgium, Dánia, Hollandia, Észtország, Spanyolország, Portugál és Nagy-Britannia jelezte részvételét. Az Egyesült Királyság az Európai Unióból történő kilépését követően is részt kíván venni az európai védelmi politikában. Francia források szerint Finnország is csatlakozni kíván a programhoz.
Az érintett országok védelmi miniszterei szerdán Párizsban a földrajzi területeket, fenyegetettségeket és kockázatokat érintő politikai feladatokról egy útitervet állítottak össze, amelynek részleteit a vezérkarok fogják majd kidolgozni.
“Az európaiak kapacitásait szeretnénk megerősíteni annak érdekében, hogy önálló módon tudják szavatolni a biztonságot, amikor az szükséges, a NATO és az Európai Unió kiegészítéseként” – jelezték a francia hírügynökségnek francia védelmi források.
Emmanuel Macron 2017 szeptemberben a párizsi Sorbonne egyetemen az Európai Unió reformjáról elmondott beszédében Macron szorgalmazta, hogy 2020-ig hozzanak létre egy közös európai katonai egységet, amelyet válsághelyzetekben vetnének be. A francia elnök emellett közös védelmi költségvetésre és egy közös katonai doktrína megfogalmazására is javaslatot tett. Egy keddi interjúban pedig úgy vélte, hogy  Európának képesnek kell lennie megvédenie magát, “legyen szó Kínáról, Oroszországról vagy akár az Egyesült Államokról”. Egyúttal rámutatott: Európa és biztonsága sínyli meg a legjobban azt, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondta a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződést Oroszország és az Egyesült Államok között.

mti / korkep

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment