You are here
A kisebb cégek versenyképességének növelését hangsúlyozták az exportfórum előadói Business 

A kisebb cégek versenyképességének növelését hangsúlyozták az exportfórum előadói

A kis- és közepes vállalkozások gazdasági szerepének fontosságára hívták fel a figyelmet az Exportfejlesztési Világfórum (WEDF) előadói, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Arancha Gonzales, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ igazgatója, akik Áder János köztársasági elnök után beszéltek a Közép-Európában első alkalommal megrendezett esemény szerdai megnyitóján Budapesten.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, a kormány célja, hogy az exportban radikálisan növekedjen a kis- és közepes vállalkozások súlya. A kormány ezért segíti a cégek versenyképességének javítását, illetve támogatást nyújt ahhoz is, hogy ezek a társaságok bekerüljenek a nagy multinacionális vállalatok beszállítói hálózatába – mondta.
A vízgazdaság, a mezőgazdaság és a gyógyszeripar azok az ágazatok, amelyekben a magyar vállalkozások leginkább fel tudják venni a versenyt a külpiacokon – vélekedett a külgazdasági és külügyminiszter.
Kitért arra is, hogy a magyar gazdaság nagymértékben a kivitelre támaszkodik, a GDP-arányos export eléri a 90 százalékot.
Arancha Gonzales, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ igazgatója úgy vélekedett, hogy minél versenyképesebbek a kis- és közepes vállalatok egy országban, annál erőteljesebb lehet a gazdasági növekedés. Elmondta, segíteni kell ezeket a társaságokat ebben a folyamatban, ami elsősorban a bürokrácia csökkentésével, a logisztika fejlesztésével, a működő tőkéhez való hozzájutással érhető el.
Abban is támogatni kell a kisebb társaságokat, hogy megértsék, átlássák, milyen termékekre van igény a nemzetközi piacokon – jegyezte meg az igazgató.

Forrás: MTI / Kép: itc /

További Hírek:

Leave a Comment