You are here
KKM: az engedély nélkül idénymunkára indulók miatt fordítanak vissza mind több magyart az amerikai hatóságok USA 

KKM: az engedély nélkül idénymunkára indulók miatt fordítanak vissza mind több magyart az amerikai hatóságok

Az Egyesült Államok határellenőrzésének szigorodása miatt az elmúlt hónapokban rendkívüli mértékben növekedett a repülőtéren visszafordítottak aránya – közölte az MTI-vel csütörtökön a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).
A határőrség tájékoztatása szerint a visszafordítás azért nőtt meg rohamosan az elmúlt napokban, mert többen nyári idénymunkára érkeznek az Egyesült Államokba munkavállalásra nem jogosító, kizárólag turista célú vízummentes tartózkodást biztosító ESTA-val – tudatták.
A közlemény szerint az ESTA-val utazók többsége nem tudja vagy nem vesz róla tudomást, hogy ezen beutazási engedély kizárólag turisztikai célt szolgál, minden más célú beutazáshoz az annak megfelelő vízummal kell rendelkezni.
A tárca felhívta a munkavállalási céllal az Egyesült Államokba induló honfitársaink figyelmét arra, hogy csak és kizárólag a megfelelő munkavállalási vízummal induljanak útnak.
Reggel Kumin Ferenc New York-i főkonzul beszélt e trendről a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, megemlítve: a határőr dönti el, hogy az, aki turistaként érkezik az országba, beléphet, vagy fennáll annak gyanúja, hogy valójában illegálisan munkát akar vállalni.
Mint mondta, a legális amerikai munkavállaláshoz szükséges iratok megszerzése akár évekig eltartó, “hihetetlenül bonyolult” procedúra, ugyanakkor sok – szervezett bűnözői körök által megtévesztett – ember abban a tudatban kel útra, hogy teljesen szabályosan dolgozhat a tengerentúlon, így kiszolgáltatott helyzetbe kerül.

Forrás: MTI / Kép: US Customs and Border Protection /

További Hírek:

Leave a Comment