You are here
A Korai Britannia – 2. Lecke / 2 Life in the UK 

A Korai Britannia – 2. Lecke / 2

A Rómaiak

Julius Caesar vezetett egy római inváziót Nagy-Britanniába Kr. E. 55-ben. Ez nem sikerült, és közel 100 évre Nagy-Britannia elmaradt a Római Birodalomtól. Kr.e 43-ban  Claudius császár egy új inváziót vezetett a római hadsereggel. Ezúttal a brit törzsek ellenálltak, de a rómaiak sikeresen elfoglalták szinte egész Nagy-Britanniát. A rómaiak ellen harcoló törzsi vezetők egyike Boudicca volt, az Iceni királynője a mai Kelet-Angliának. Még ma is emlékszenek rá, és van egy szobra a Westminster-hídon Londonban, a parlamentházak közelében.
A skóciai területeket soha nem foglalták el a rómaiak, és a Hadrianus császár egy észak-angliai falat épített, hogy kint tartsa a piktokat (a skót nép őseit). A falban számos erőd volt. A Hadrianus-fal részei, köztük a Housesteads és a Vindolanda erődjei még mindig láthatóak. Ez egy népszerű terület a kirándulók számára, és ez az UNESCO (Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete) Világörökség része is egyben.
hadrianus-csaszar-falahadrian-wall
A rómaiak 400 évig maradtak Nagy-Britanniában. Útakat és középületeket építettek, törvényt alkottak, új növényeket és állatokat hoztak be. A 3. és 4. században volt, hogy az első keresztény közösségek megjelentek Nagy-Britanniában.

 

Az Angolszászok

A római hadsereg az IE. 410-ben hagyta el Nagy-Britanniát, hogy megvédje a római birodalom más részeit, és soha nem tértek vissza. Nagy-Britanniát ismét visszafoglalták az észak-európai törzsek: a Jutes, az Angles és a Saxons. Az általuk beszélt nyelvek a modern angol nyelv alapjai.  Angli-Szász királyságokat hoztak létre Nagy-Britanniában. Az egyik király temetkezési helye Sutton Hoo-ban volt a modern Suffolkban. Ezt a királyt kincsekkel és páncélokkal temették el, mindezt egy hajóba helyezték, amelyet ezután földdel borítottak. Nagy-Britannia nyugati részei, beleértve a mai Wales-t és Skóciát is, továbbra is mentesek az angolszász szabálytól.

***********
Egy angolszász sisakot találtak a Sutton Hoo-nál – jelenleg a British Museumban található

***********

Az angolszászok nem keresztények voltak, amikor először érkeztek Nagy-Britanniába, de ebben az időszakban a misszionáriusok is Nagy-Britanniába kerültek, hogy prédikáljanak a kereszténységről. Az írországi missionaristák északra terjesztették a vallást. Leghíresebb közülük Szent Patrik volt, aki Írország védőszentjévé vált és Szent Columba, aki egy kolostort alapított Iona szigetén,  Skócia partja mentén. Szent Ágoston vezette a római misszionáriusokat, akik a kereszténységet délre terjesztették. Szent Ágoston lett Canterbury első érseke.

A Vikingek

A vikingek Dániából és Norvégiából érkeztek. Először a I.e. 789-es évek során látogatták meg Nagy-Britanniát, hogy megtámadják a part menti városokat, és elvenni az ételt és a rabszolgákat. Aztán elkezdtek letelepedni és saját közösségeket alkotni Angliában és Skóciában. Az angolszász királyságok egyesültek Nagy Alfred királysága alatt, aki legyőzte a Vikingeket. A Viking-betolakodók közül sokan Nagy-Britanniában maradtak – különösen Anglia keleti és északi részén, a Danelaw néven ismert helyen (sok helyen, mint például Grimsby és Scunthorpe, a Viking-nyelvekből származnak). A viking telepesek keveredtek a helyi közösségekkel és néhányan a kereszténység felé fordultak.
Angli-szász királyok továbbra is uralkodtak Angliában, kivéve egy rövid ideig, amikor dán királyok voltak. Ezek közül az első Cnut, más néven Canute.
Északon a Vikingek támadása arra ösztönözte az embereket, hogy egy király, Kenneth MacAlpin alatt egyesüljenek. A skót kifejezést kezdték használni az ország leírására.

A Normann Hódítás

1066-ban William, a normandiai herceg (a mai Észak-Franciaországban) által vezetett invázió legyőzte Haroldot, az angol szász királyt a Hastings-i csatában.  William Anglia királyává lett, mint William a Hódító. A harcot egy nagy darab hímzésben, a Bayeux falfestményként említik, amely még ma is látható Franciaországban.

***********
a Bayeux Tapestry része – a vászonszövet kb. 70 méter (230 láb) hosszú és hímzett színes gyapjú

***********

A Normann Hódítás volt az utolsó, amely előtt anglia fejet hajtott, és sok változást eredményezett Angliában a kormányzati és társadalmi struktúrákban. Normann francia, az új uralkodó osztály nyelve befolyásolta az angol nyelv fejlődését, ahogyan ma ismerjük. Kezdetben a normannok is meghódították Waleset, de a walesiek fokozatosan nyerték vissza a területüket. A skótok és a normannok harcoltak az Anglia és Skócia határán; a normannok átvettek egy földet a határon, de nem törtek be Skóciába.
William Angliába küldte az embereket, hogy készítsen listát az összes városról és faluról. Azok az emberek, akik ott laktak, akik a földet művelték, és földet tulajdonoltak, illetve akik állatokat birtokoltak, szintén fel lettek sorolva ebben a könyvben.

Ezt nevezték Domesday Booknak.

Ma is létezik, és a normann hódítás utáni képet adja vissza az akkori angol társadalomról. Jelenleg Londonban, az állami levéltárban őrzik.

 

Kép: Boudicca

További Hírek:

Leave a Comment