You are here
A Korai Britannia – 2. Lecke Life in the UK 

A Korai Britannia – 2. Lecke

Segítségnyújtás az Angol állampolgárság megszerzéséhez. 2. lecke

Az első emberek akik Nagy-Britanniában éltek vadászattal foglalkoztak. Ezt a korszakot Kőkorszaknak hívjuk. A térséget ebben az időben vadászó csoportok népesítették be, akik állatcsordákat követtek.

A kőkorszakban Nagy-Britannia szárazföldi hiddal volt a kontinenshez kötve. Ekkoriban a tenger alacsonyabb szintje miatt száraz lábbal lehetett közlekedni a kontinens és a sziget között. Az emberek jöttek-mentek követték a szarvasokat, vadlovakat ezek voltak a fő táplálék állatok. Nagy-Britannia csak 10.000 évvel ezelőtt vált el véglegesen a kontinenstől a csatorna által.

Az első földművesek 6000 évvel ezelőtt érkeztek Nagy-Britanniába. Az első gazdák ősei valószínűleg Délkelet-Európából származtak. Ezek az emberek házakat építettek, sírokat és emlékműveket ezen a földön. Az egyik ilyen emlék a Stonehenge, amely még ma is áll az angol Wiltshire megyében. A Stonehenge valószínűleg egy speciális találkozóhelyként szolgált külömböző évszakok ünnepségein.

Más kőkorszaki helyszínek is fenmaradtak. A Skara Brae Orkneyban, ami Skócia északi partján található. Ez a legjobb állapotban fennmaradt őskori falu Észak-Európában, segített a régészeknek, hogy jobban megértsük, hogyan éltek az emberek a kőkorszak végefelé.

2

Mintegy 4000 évvel ezelőtt az emberek megtanulták hogyan lehet a réznél jóval keményebb bronzot előállítani. Ezért hívjuk ezt az időszakot a bronzkornak. Emberek kerek házakban éltek és a halottaikat úgynevezett sírdombokba (round barrow) temették.

3

4

A bronzkori emberek kiválóan képzett mesterei voltak az arany, a bronz és a vas megmunkálásnak, akik sok szép tárgyat készítettek bronzból és aranyból, beleértve a mezőgazdasági eszközöket, dísztárgyakat és fegyvereket.

A bronzkort a vaskor követte, amikor az emberek megtanulták, hogyan kell fegyvereket és szerszámokat készíteni vasból. Még mindig kerek házakban éltek de már tagolva nagyobb településeken. Ezeket a településeket helyenként földvárakkal (hill forts) védték. Egy nagyon látványos földvár ma is látható a Maiden Castle, az angol Dorset megyében.

5

A legtöbb ember gazdálkodott, kézműves, vagy harcos volt. Az akkorban beszélt nyerlv a kelta nyelvcsalád része volt. Hasonló nyelveket beszéltek Európában a vaskorban, és a nyelv maradványait még ma is használják Wales, Skócia és Írország területein. Az vaskorban élő emberek kifinomult kultúrával és gazdasággal rendelkeztek. Megjelentek az első vert pénzérmék elődei. Néhányra még az akkori (vaskori) királyok neveit is ráírták.

Ez jelzi a brit történelem kezdetét.

Forrás: Life in the UK / Wikipedia / Kép: Wikipedia

További Hírek:

Leave a Comment