You are here
Közös V4-es stand a Brüsszeli Könyvvásáron Könyv 

Közös V4-es stand a Brüsszeli Könyvvásáron

 Közös V4-es standdal jelennek meg a Visegrádi Csoport országai a Brüsszeli Könyvvásáron a brüsszeli Balassi Intézet kezdeményezésére február 22. és 25. között.

A KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programjának támogatásával megvalósuló programban Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország egy csaknem 50 négyzetméteres, önálló standon lesz jelen a több mint 200 kiállító között. A csaknem négy évtizedes könyves esemény idei témája az utazás, díszvendége pedig Afrika lesz – mondta el az MTI-nek a brüsszeli Balassi Intézet igazgatója.
Vitézy Zsófia beszámolója szerint a stand házigazdája a Visegrádi Csoport soros elnökségét betöltő Magyarország, ám mind a négy nemzet egyenlő súllyal, mintegy 40-40 kötettel mutatkozik majd be.
A Visegrádi Csoport nem csupán egy politikai formáció, hanem egy tradicionális kulturális egység is, ezért a közös stand szeretné bemutatni, hogy melyek azok a szálak, amelyek összekötik a négy országot – közölte.
Vitézy Zsófia kiemelte, hogy a Brüsszeli Könyvvásár látogatószámban ugyan nem versenyezhet a világ legnagyobb könyves rendezvényeivel, de az Európai Unió nem hivatalos fővárosában számos nemzetközi döntéshozó kilátogat a vásárra, így az ottani megjelenéssel fontos közeget lehet elérni.
A meghívott magyar szerzők kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy legyen franciául már elérhető munkájuk, valamint hogy jól beszéljenek franciául vagy angolul, így szerepet tudjanak vállalni a könyvvásár által szervezett beszélgetésekben és műhelymunkákban.
Magyarországot idén Tóth Krisztina és Totth Benedek írók mellett az íróként és illusztrátorként is számos mesekönyvet jegyző Gévai Csilla, valamint Németh Levente, a Királyok és Keresztek című, Szent István idejében játszódó képregénysorozat rajzolója képviselik Brüsszelben, a frankofón irodalom és képregény egyik fővárosában.
Vitézy Zsófia a könyvvásárhoz kapcsolódó programok közül kiemelte, hogy február 22-én a brüsszeli Frankofón Parlamentben a V4-ek szerzői – Tóth Krisztina, Totth Benedek mellett a cseh Michel Ajvaz és a lengyel Grazyna Plebanek – részvételével rendeznek beszélgetést, de a magyar írók természetesen a könyves mustra számos programján is részt vesznek.

mti

További Hírek:

Leave a Comment