You are here
Közvetíteni kíván a Vatikán az Egyesült Államok és Észak-Korea között Nagyvilág 

Közvetíteni kíván a Vatikán az Egyesült Államok és Észak-Korea között

 Közvetíteni kíván a Vatikán az Egyesült Államok és Észak-Korea között – jelentette a La Repubblica olasz napilap hétfőn.

Az újság szerint a vatikáni közvetítői szerepet arra a november 10-11-i, az atomleszereléssel foglalkozó vatikáni nemzetközi találkozóra időzítik.
A konferenciára az összes érdekelt fél meghívást kapott. A jelenlegi információk szerint az Egyesült Államok , Dél-Korea, Oroszország magas külügyminisztériumi szinten képviselteti magát.
Az ENSZ-t Izumi Nakamitsu a világszervezet leszerelési ügyekért felelős vezetője képviseli, a NATO nevében főtitkár-helyettes lesz jelen. Meghívást kapott 11 Nobel-békedíjas is, a többek között az argentin Adolfo Pérez Esquivel, az amerikai Jody Williams, az egyiptomi Mohammed el-Barádei, a bangladeshi Muhámmád Junusz, valamint Beatrice Fihn az idén Nobel-békedíjjal kitüntetett a Nukleáris Fegyverek Megsemmisítéséért Küzdő Nemzetközi Mozgalom (ICAN) vezetője.
A találkozón felszólal a Hirosimában ledobott atombomba egyik utolsó túlélője is.
A lap  utalt arra,  hogy a találkozót Ferenc pápa is kezdeményezte egy olyan, az Egyesült Államok és Észak-Korea között lehetséges konfliktus megállítására, amely  – mint az újság fogalmazott – több ezer áldozatot követelhet és megváltoztathatja a világ egyensúlyát.  Szentszéki források hangsúlyozták, hogy az atomleszerelési találkozó ötlete már régóta napirenden szerepelt, de még időszerűbbé vált az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti feszültség fokozódásával.
Az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti helyzet súlyosságát mutatja, hogy Ferenc pápa is szerepet vállal az esetleges nukleáris háború megfékezésére – kommentálta a La Repubblica.

Forrás: MTI / Kép:   minap.hu   /

További Hírek:

Leave a Comment