You are here
Kutyatámadásban pusztulhatott el több tucatnyi törpe pingvin Tasmaniában    Egyéb 

Kutyatámadásban pusztulhatott el több tucatnyi törpe pingvin Tasmaniában  

Valószínűleg kutyatámadás áldozatává vált az az 58 törpe pingvin, amelyek szétmarcangolt tetemét egy járókelő fedezte fel egy észak-tasmaniai strandon.

A vadvédelmi hatóságok nyomozást indítottak az ügyben – írja a BBC hírportálja.
Az elmúlt hónapokban ez volt a második kutyatámadás a kék pingvinek, más néven törpe pingvinek (Eudyptula minor) ellen Ausztrália legnagyobb szigetén.
A tasmaniai parkokért, élővizekért és környezetért felelős minisztérium közleménye szerint a kutyatartóknak mindig kötelességük felelősséget vállalni házi kedvenceikért, mert azok rövid időt alatt hatalmas károkat tudnak okozni a pingvinkolóniákban. A hatóságok korábban komoly pénzbüntetéseket helyeztek kilátásba ilyen esetekre.
Mint aláhúzták, a vadvilágot károsító cselekményekkel kapcsolatos jelentéseket mindig “rendkívül komolyan” kezelik és arra bátorítanak mindenkit, hogy jelentse, ha bármilyen információja van ilyen esetről.
Egy helyi szakértő szerint a hét elején megtámadott madarak épp a fészkelőhelyükre tértek vissza a költési szezon beköszöntével. “Ennek súlyos következményei lesznek a kolóniára nézve” – mondta Eric Woehler, a BirdLife Tasmania szervezet munkatársa, hozzátéve, hogy hosszú időbe, évekbe fog telni a kolónia regenerálódása.
Idén júniusban tucatnyi törpepingvinnel végzett – feltehetőleg – egy kutya az egyik szomszédos strandon.
A vadon élő törpepingvinek nagyjából 30 centiméter magasra nőnek és hat évig élnek. Nem tartoznak ugyan a fenyegetett fajok közé, de törvényi védelmet élveznek.

mti / napi ujsag

Share Button

További Hírek:

Leave a Comment